Umístění: Hlavní stránka

Anketa Brno TOP 100 ocenila nejvýznamnější brněnské firmy, osobnosti a organizace

Brno, 12. října 2012 – Jubilejní desátý ročník ankety Brno TOP 100 zná své vítěze. Výsledky ankety hledající odpověď na otázku, které firmy, osobnosti a organizace hýbou Brnem, byly vyhlášeny ve čtvrtek 11. října 2012 na slavnostním galavečeru v Městském divadle Brno. Organizátoři Brno TOP 100, které pořádá časopis Brno Business & Style pod záštitou primátora města Brna, zde ocenili sto nejvýznamnějších brněnských osobností, firem a nově také neziskových organizací.

BB-TOP100-logo_2012

 

„Anketa Brno TOP 100 odráží aktuální situaci v našem městě a zároveň to, jaké osobnosti, firmy a organizace hýbou Brnem. Výsledky ankety jsou bezesporu zajímavým ukazatelem toho, jak obyvatelé města vnímají sebe samé a jaké osobnosti, společnosti či organizace považují za důležité pro ekonomický, politický, společenský, sociální, kulturní i sportovní život Brna," vysvětluje záměr ankety Tomáš Večeřa, ředitel vydavatelství CCB.

bt1001Organizátoři chtěli letos více zviditelnit práci brněnských nekomerčních institucí. Novinkou proto bylo vyhlášení oceněných v samostatné kategorii organizace. „Naši anketu chápeme jako příležitost ke zvýšení obecného povědomí o podnikatelské a obchodní činnosti v Brně a okolí, ke zvýšení prestiže regionálních firem. Současně chceme veřejnosti představit významné brněnské osobnosti a organizace, které se svou prací podílejí na významu, rozvoji, dobrém jméně a prosperitě našeho města," podotýká Večeřa.

Brno TOP 100 je pro veřejnost jedinečnou příležitostí k vyjádření, koho v Brně považuje za významnou osobnost, firmu nebo organizaci. "Z výsledků je zřejmé, že lidé v Brně nevnímají jen bezprostřední dění ve městě, ale jsou si také vědomi, které osobnosti v minulosti utvářely jeho kulturní, společenské, podnikatelské i politické prostředí. Nezapomínají na své rodáky a osobnosti, které dnes Brno ovlivňují třeba jen na dálku, nebo dozvukem svého dřívějšího působení. Stejně tak na osobnosti, které dnes již nejsou aktivní tolik jako dříve, přesto se nezapomenutelným způsobem zapsali do povědomí Brňanů, kteří o výsledcích ankety rozhodují," dodal Lukáš Grásgruber, manažer časopisu Brno Business & Style.

  • Anketa ocenila 100 nejvýznamnějších brněnských firem, osobností a organizací
  • Mezi 300 oceněnými v letošním ročníku ankety je 90 nováčků
  • Bylo vyhlášeno celkem 67 stálic, které byly mezi oceněnými ve všech deseti ročnících ankety
  • O výsledcích ankety se jako vždy hlasovalo dvoukolově. V prvním kole dostala příležitost nominovat své kandidáty do jednotlivých kategorií široká veřejnost. Nominace probíhala formou anketních lístků a na zpravodajském portále www.iBrno.cz.
  • Do druhého kola postoupilo v každé kategorii 250 kandidátů s největším počtem hlasů. Ve druhém kole hlasovali pouze kandidáti nominovaní veřejností v úvodním kole. Součtem jejich hlasování pak vznikl konečný výsledek ankety.
  • Seznam všech vítězů letošního ročníku naleznete ZDE.

Nováčci 10. ročníku

bt1002Výsledky ankety Brno TOP 100 se každým rokem mění. I letos se tak v anketě objevili nováčci, kteří získali toto ocenění vůbec poprvé, konkrétně 32 brněnských firem, 16 osobností a 42 organizací. Z firem si premiérové ocenění odnesly například společnosti KRÁLOVOPOLSKÁ, a.s., Moravská banka vín, Rádio Proglas, SEBAK či Spielberk Office Centre. Mezi nováčky z kategorie osobnosti patří například umělecký šéf Divadla Reduta Petr Šťědroň, ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek, trenér HC Kometa Brno Zdeněk Venera, boxer Lukáš Konečný, zpěvačka Ilona Csáková či sochař a řezbář Jiří Netík. V kategorii organizace, která byla dříve součástí "firem", se nově umístily například společnosti KORDIS JMK, SAKO Brno, Wannieck Gallery, Brněnské komunikace, Gymnázium Slovanské náměstí či Klub Leitnerova.

67 stálic ankety Brno TOP 100

Již desátý slavnostního večera byl zároveň příležitostí k bilancování a ocenění těch, kterým se podařilo umístit v každém ročníku ankety. Celkem se to podařilo 67 firmám, osobnostem a organizacím. Mezi pomyslné stálice byly z brněnských firem uvedeny například ALTA CZ, Pivovar Starobrno, KALÁB – stavební firma, Olympia Brno nebo OHL ŽS, z osobností pak herci Zdeněk Junák, Miroslav Donutil a Bolek Polívka, fotografové Jiří Kolbaba a Jef Kratochvil, pěvkyně Magdalena Kožená, bývalý jihomoravský hejtman a senátor Stanislav Juránek, plavkyně Yvetta Hlaváčová či brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Stálicemi z řad organizací se staly například Dopravní podnik města Brna, brněnské univerzity (MU, VUT, MENDELU) a nemocnice (FNUSA, FN Brno) či Český rozhlas Brno.

RHK Brno v rámci galavečera ocenila nejlepší malé a střední brněnské podniky

V průběhu slavnostního galavečera byly také vyhlášeny výsledky soutěže TOP MSP 2012 pořádané Regionální hospodářskou komorou Brno. Ta probíhala souběžně s anketou Brno TOP 100 a dala si za cíl zvolit nejlepší malý a střední podnik města Brna. Na prvních třech místech soutěže TOP MSP se umístily firmy KALÁB-stavební firma, TESCAN a Hošek Motor.

(red), foto: Kryštof Turek, Roman Fiša


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci