Umístění: Podrobnosti - Dožínky aneb Z pole až na talíř...

Napsat e-mail Tisk

Dožínky aneb Z pole až na talíř...

Akce Upravit akci

Dožínky aneb Z pole až na talíř...
Název akce:
Dožínky aneb Z pole až na talíř...
Datum konání:
27.08.2016 - 28.08.2016
Místo konání:
Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem

Popis akce

Dožínky aneb z pole až na talíř: Oslavte konec žní v bystřickém centru Eden

 

Bystřice nad Pernštejnem – Poslední srpnový víkend 27. – 28. 8. pořádá centrum Eden tradiční Dožínky. Těšit se můžete na dožínkové tradice, krojovaný průvod i ovesné pivo.

Hlavní Dožínkový rej proběhne v sobotu v Horácké vesnici bystřického centra Eden. Areál otevře své brány o půl desáté a hned při vstupu návštěvníky uvítá krojované děvče chlebem a solí. Dopoledne bude čas na zdobení dožínkového vozu, vystoupí folklorní soubor Šafrán z Brna a tu správnou atmosféru doplní i cimbálová muzika Aleše Smutného. Po poledni přijede slavností krojovaný průvod s chasou ke statku v Horácké vesnici, kde předá dožínkový věnec hospodáři a propukne to správné dožínkové veselí. Hospodář pozve návštěvníky k dožínkovému stolu a zahájí rodinnou dožínkovou olympiádu.

I letos si návštěvníci budou moci vyzkoušet sečení obilí kosou a tzv. pavoukem, vázání povřísel a snopů a následně i mlácení obilí cepy na mlatě. Takto získané zrno se pročistí historickým strojem značky K. & R. Ježek z přelomu 19. a 20. století, umele ve mlýně a z mouky poté zájemci mohou upéct kváskový chléb v chlebové peci. Sklizeň zkrátka poputuje z pole rovnou na talíř.

Po celý víkend bude pro návštěvníky připravena výstava tradičních krojů z Vysočiny a okolí, šifrovací hra dětem přiblíží dožínkové tradice a trhy ve vesnici navodí atmosféru vesnických jarmarků. „Na mlatě také vznikne originální fotokoutek, kde zapůjčíme návštěvníkům dobové vesnické oblečení a oni se pak mohou vyfotit při mlácení obilí a odnést si tak od nás milou vzpomínku,“ uvádí Jana Večeřová z centra Eden. Rodinná dožínková olympiáda otevře cestu k netradičním disciplínám, mezi které patří hod daleký vidlemi či překážkový běh v holínkách. Mezi novinky těchto dožínek bude patřit i unikátní slaměný bazén.

 

Od rána až do večera bude pro návštěvníky připraveno i občerstvení. V Horácké vesnici bude pečené jehně a krůta na rožni, oboje z domácího chovu. Café Ohrada poté nabídne tradiční dožínkové menu. V areálu centra se bude točit speciál značky Mittrowsky, tentokráte to bude pivo ovesné. „I ve výběru jídel se snažíme držet tradičních receptur a chybět tak nebudou ani dožínkové koláče,“ uvádí Jana Večeřová z centra Eden. Ve mlýně se bude péct domácí kváskový chléb v peci a chlebové placky přímo na kamnech s tvarohem a solí, medem a skořicí. „Pro rodiny s dětmi připravujeme i piknikové koše, takže kdo bude chtít, může se naobědvat třeba u rybníku za mlýnem,“ dodává Jana Večeřová z centra Eden.

Organizátor:
Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem
WWW stránka:
http://www.centrumeden.cz/cs/kalendar-akci/dozinky

Kontakt:
566 788 400
Kontaktní e-mail:
info@centrumeden.cz