Umístění: Podrobnosti - Janáček Brno 2010

Napsat e-mail Tisk

Janáček Brno 2010

Akce Upravit akci

Název akce:
Janáček Brno 2010
Datum konání:
16.11.2010 - 28.11.2010
Místo konání:
Brno

Popis akce

Janáček versus expresionismus, to je podtitul druhého ročníku Mezinárodního festivalu Janáček Brno, který se uskuteční od 16. do 28. listopadu 2010 v Brně. V rámci festivalu se na několika scénách a pódiích moravské metropole odehraje přibližně třicítka operních i činoherních představení, koncertů, recitálů, workshopů či komponovaných pořadů za účasti předních tuzemských i zahraničních souborů a umělců.

Publikum se může těšit na zahraniční produkce, Věc Makropulos v podání Helikon-Opera Moskva a Lulu od Albana Berga v nastudování Theater Essen, všechna tři domácí Národní divadla – pražské, brněnské i moravskoslezské, Ivu Bittovou se Škampa kvartetem či studenty z HF JAMU.

Oficiální části festivalu budou 9. a 24. října předcházet dvě reprízy Její pastorkyně v podání souboru opery Národního divadla v Brně.

V rámci letošního ročníku zazní dvě světové premiéry původních Janáčkových oper v nastudování opery Národního divadla Brno – Výlet pana Broučka do Měsíce (původní verze z roku 1917, dirigent: Jaroslav Kyzlink, režie: Pamela Howard) a Šárka (původní verze z roku 1887, hudební nastudování: Ondrej Olos, režie: Kristiana Belcredi).

Mezi nejvěhlasnější hosty festivalu bude patřit například světoznámý choreograf Jiří Kylián, který ztvární III. větu Janáčkovy Sinfonietty. Ta bude uvedena v rámci slavnostního zahájení festivalu 17. listopadu 2010. Ostatní věty budou scénicky doplněny video projekcí, na jejíž realizaci byla vyhlášena mezinárodní soutěž. V koncertních částech festivalu se představí mimo jiné klavírista Roland Pöntinen, Iva Bittová, Zuzana Lapčíková, a další. V rámci slavnostního závěru festivalu vystoupí Filharmonie Brno pod taktovkou dirigenta Zsolta Nagyho. Na koncertě zazní díla Leoše Janáčka, Arnolda Schönberga a Antona Weberna. Jako klavírní sólista se představí Kirill Gerstein.

Návštěvníci se mohou těšit na jedinečné koncerty, činoherní večery, workshopy se zajímavými umělci, multimediální projekty, originální řadu matiné a další zajímavosti. Patří mezi ně například ojedinělý scénický projekt Komorní opery Hudební fakulty JAMU v Brně Říkadla, Mládí, Zápisník zmizelého, připravený exkluzivně pro festival Janáček Brno 2010.

O festivalu

Mezinárodní festival Janáček Brno je výjimečný projekt, který uvádí světově uznávaného skladatele zpět do místa, kde strávil většinu života a vytvořil podstatnou část svého uměleckého díla. Základní myšlenka je zviditelnit Brno na mapě Evropy podobným způsobem jako je tomu například ve spojení Mozart – Salzburg, popřípadě Wagner – Bayreuth a využít tak alespoň částečně potenciálu, jenž značka Janáček Brno přináší.

Festival je koncipován jako bienále, jelikož dvouletá periodicita poskytuje pořadatelům potřebný prostor pro kvalitní přípravu, aniž by hrozilo, že akce vymizí z paměti návštěvníků. Hlavní těžiště dramaturgie spočívá v uvedení díla Leoše Janáčka s důrazem na jevištní tvorbu.

Mezinárodní festival Janáček Brno 2010

Janáček versus expresionismus

Prolog 9. a 24. října 2010

16. – 28. listopadu 2010

Místo konání: brněnské kulturní instituce

www.janacek-brno.cz

www.facebook.com/JanacekBrno

www.twitter.com/JanacekBrno

www.youtube.com/JanacekBrno

www.myspace.com/JanacekBrno

Organizátor:
Národní divadlo v Brně
WWW stránka:
www.janacek-brno.cz

Kontakt:
Národní divadlo Brno, Dvořákova 11, 657 70 Brno
Kontaktní telefon:
+420 542 158 346
Kontaktní e-mail:
festival@ndbrno.cz