Napsat e-mail Tisk

Žít pivo

Akce Upravit akci

Žít pivo
Název akce:
Žít pivo
Datum konání:
17.06.2015 - 31.12.2015
Místo konání:
Hrad Špilberk

Popis akce

Pivu, hostincům a pivovarům se věnuje letošní hlavní výstava v Brně na hradě Špilberku. Expozice s příznačným názvem Žít pivo interaktivně mapuje pivní fenomén v Brně a okolí od pravěku až po současnost.

Můžete si osahat obilná zrna připravená k výrobě sladu, nástroje středověkých sládků nebo v bednách pivní lahve, na jejichž etiketách najdete nejrůznější zajímavosti o pivu – třeba kolik piva denně vypili v klášterech mniši a kolik jeptišky nebo kde se uvařilo první pivo.

Posedět můžete ve dvou úplně odlišných maketách hospod – jedna připomíná typický staročeský hostinec z časů habsburské monarchie, druhá zase vypadá jako čtvrtá cenová z éry normalizace.

Výstava ale dokáže i poučit: část se věnuje geniálnímu brněnskému sládkovi Františku Ondřeji Poupětovi, který výrobu piva zmodernizoval, část také pátrá po zaniklých brněnských hostincích a pivovarech. A že jich bylo!

Každý plnoletý návštěvník výstavy Žít pivo navíc získá žeton, za nějž si může jen za 10 korun koupit v hradním bistru jednu velkou desítku speciálně uvařeného piva Špilberk.

 

Organizátor:
Muzeum města Brna
WWW stránka:
http://www.spilberk.cz/vystava/zit-pivo/

Kontakt:
Špilberk 210/1, 662 24 Brno
Kontaktní telefon:
542 123 677
Kontaktní e-mail:
muzeum.brno@spilberk.cz