Umístění: Podrobnosti - Festival Národů Podyjí

Napsat e-mail Tisk

Festival Národů Podyjí

Akce Upravit akci

Název akce:
Festival Národů Podyjí
Datum konání:
24.07.2010
Místo konání:
Mikulov, náměstí

Popis akce

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} p {margin-right:0cm; mso-margin-top-alt:auto; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Poznávání národů Podyjí bude procházet žaludkem

Tradiční jídlo, pití a hudba. Kombinace, která dokáže spojovat lidi s rozdílným původem. Důkazem je i mikulovský festival Národů Podyjí, který se letos uskuteční po jedenácté. Kdo v sobotu 24. července zavítá na mikulovské Náměstí, bude mít možnost seznámit se s unikátní kuchyní devatenácti národů, jejichž reprezentanti si krajinu Mikulovska oblíbili natolik, že se v ní usídlili natrvalo.

U stánků se tak bude vařit a ochutnávat kromě české a moravské kuchyně také arménská, bulharská, goralská, italská, horňácká, kavkazská, kelečská, mongolská, romská, srbská, valašská, vídeňská, záhorácká, židovská nebo malokarpatská. „Nově se bude prezentovat ruská a chorvatská kuchyně,“ doplňuje zakladatel festivalu Štefan Kapičák. Míchat se budou rovněž tzv. koktejly za lepší svět.

Festival nabídne bohatý doprovodný program. V pátek bude v mikulovské synagoze zahájena výstava fotografií Jindřicha Štreita s názvem Tak blízko, tak daleko. Po vernisáži přijde na řadu promítání dokumentárního filmu Also los Gerta – sudetský komplex 5 x jinak, po němž bude následovat beseda se spisovatelkou Kateřinou Tučkovou, autorkou románu Vyhnání Gerty Schnirch.

Na náměstí v sobotu vystoupí zástupci místního, ruského, maďarského a romského folkloru. Radnice se od 14 hodin do půlnoci stane centrem ochutnávání vín, které zpestří Mužácký pěvecký sbor z Dolních Dunajovic a kapela Dr. Time. Nedělní dopoledne pak bude ve znamení veřejné snídaně, která se odehraje od 10 hodin na Kostelním náměstí. Vstup na celý festival je volný.

Kdo se letos na festival nestihne vypravit, a přece ho tradiční národní pokrmy zajímají, může najít inspiraci v Kuchařce národů Podyjí, která vyšla v loňském roce. Knížka představuje sbírku receptů, které se na festivalu vařily v letech 2000–2008. Přes sedmdesát předpisů doplňují fotografie a příběhy lidí, kteří v kuchařské zástěře zastupovali na festivalu svůj národ.

Publikaci vydalo občasné sdružení Národy Podyjí, které festival pořádá. Lze ji získat za symbolický příspěvek na činnost občanského sdružení Národy Podyjí. V případě zájmu lze kontaktovat přímo PhDr. Štefana Kapičáka (519 510 156, 724 552 010, 739 134 270 nebo Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ).