Umístění: Podrobnosti - Rajhradské StřeDění – Vít Ondráček & Vít Slíva

Napsat e-mail Tisk

Rajhradské StřeDění – Vít Ondráček & Vít Slíva

Akce Upravit akci

Název akce:
Rajhradské StřeDění – Vít Ondráček & Vít Slíva
Datum konání:
14.03.2012
Místo konání:
Rajhrad, Památník písemnictví na Moravě

Popis akce

V březnu 2012 zavítají v rámci besedního cyklu StřeDění do Památníku písemnictví na Moravě dva tvůrci, které navzájem pojí jak úzké přátelství, tak společná tvorba – výtvarník Vít Ondráček a literát Vít Slíva
Vít Ondráček, žák Dalibora Chatrného, je mnohostranným autorem, věnujícím se široké škále výtvarných technik a stylů – především kresbě, malbě, grafice a jejich kombinacím.

Žánrově se jeho tvorba rozpíná od portrétů a figurální malby přes zachycování imaginární krajiny až po díla ryze abstraktní. Úsilí o přesnost a pravdivost výtvarného vyjádření jej přivedlo k vytvoření zcela svébytných technik – prořezávání papírových reliéfů, malbě prsty bez použití štětce (tzv. daktylogramy), malbě plamenem a v poslední době pak zejména k tzv. grafickým tiskům z korkové masky. Se světem literatury jej pojí jednak práce na knižních ilustracích a editorská činnost (k vydání připravil mj. sborníky věnované Ludvíku Kunderovi), sám pak publikuje v časopisech Host a Weles. V roce 2009 vyšel výbor z jeho textů knižně pod názvem Pootočené zrcadlo.

Druhý z besedníků, brněnský básník Vít Slíva, se díky březnovému StřeDění vrací do Památníku přibližně po roce. Do světa literatury vstoupil na konci 70. let, je autorem deseti samostatných sbírek a přispěvovatelem do bezpočtu sborníků a antologií. Pravidelně se s jeho texty (básněmi, recenzemi, články) lze setkat na stránkách literárních časopisů Host, Tvar, Protimluv, Aluze či Psí víno a jiných. Dosud poslední básnickou sbírku Račí mor (Brno 2011) ilustroval Vít Ondráček.

Rajhradský podvečer bude koncipován jako autorské čtení z textů obou autorů, které doplní promítnutí dvou krátkých experimentálních dokumentů vztahujících se k dílu Víta Ondráčka a prezentace jeho výtvarných děl v prostorách stálé expozice Památníku. Vše završí beseda s publikem.

Památník písemnictví na Moravě, 14. března 2012, 17. hod. StřeDění