Umístění: Podrobnosti - „Relikviář pro každého“ na slavkovském zámku

Napsat e-mail Tisk

„Relikviář pro každého“ na slavkovském zámku

Akce Upravit akci

Název akce:
„Relikviář pro každého“ na slavkovském zámku
Datum konání:
18.04.2012
Místo konání:
Zámek Slavkov - Austerlitz

Popis akce

Zámek Slavkov – Austerlitz v rámci „Dne památek a historických sídel“, který se koná dne 18. dubna, přinese možnost zúčastnit se na Zámku Slavkov - Austerlitz unikátní prohlídky věrné kopie jedné z nejvýznamnějších českých středověkých památek, tedy Relikviáře sv. Maura.

Přestože kopie není zdobena filigránem a drahými kameny jako originál, je nám tato skutečnost vynahrazena možností se jí dotknout, doslova si ji „osahat“, a dokonce rozebrat její jednotlivé části. Jelikož se jedná o haptickou, tedy dotykovou prohlídku, je tato akce určena především dětem, což nevylučuje účast dospělých. Učitelé ji mohou využít pro oživení školní výuky. Samotné prohlížení bude doplněno o profesionální, ale poutavý výklad historie Relikviáře sv. Maura.

Originál této národní kulturní památky je uložen na zámku v Bečově nad Teplou, a právě odborníci z tohoto zámku nám relikviář přijedou představit. A co je to vlastně ten „relikviář“? Jedná se o schránku, do níž byly ve středověku ukládány relikvie či ostatky svatých. „Schránka“ je nicméně poněkud zjednodušené označení, neboť samotný Relikviář sv. Maura ve své originální podobě je druhou nejcennější památkou ČR, hodnotou jej předčí pouze České korunovační klenoty.

Prohlídky pro veřejnost 18.4. 2012:
1. termín: 9:30
2. termín: 11:30
3. termín: 13:30
4. termín: 15:30

Vstupné činí 45 Kč.

Organizátor:
Zámek Slavkov - Austerlitz
WWW stránka:
www.zamek-slavkov.cz

Kontaktní telefon:
544 227 548
Kontaktní e-mail:
hanouskova@zamek-slavkov.cz