Napsat e-mail Tisk

HUNSKÝ SVÁTEK v muzeu starých dějin v Asparnu

Akce Upravit akci

HUNSKÝ SVÁTEK v muzeu starých dějin v Asparnu
Název akce:
HUNSKÝ SVÁTEK v muzeu starých dějin v Asparnu
Datum konání:
24.08.2013 - 25.08.2013
Místo konání:
Asparn an der Zaya

Popis akce

Zažijte historii!

 

ASPARN AN DER ZAYA - Omračující rytířská show, pestrý program pro rodiny, historická řemesla a mongolská hudba nás přenesou zpět do hunských časů. Na hunských slavnostech, pořádaných ve dnech 24. a 25. srpna 2013 v muzeu starých dějin dolnorakouského městečka Asparn an der Zaya si opravdu dějiny prožijete!

Kolem obávaných rytířů z dalekých stepí centrální Asie koluje plno legend a mýtů, hunové dokázali díky svým nepřemožitelným zbraním a válečnickému umění v 5. století po Kristu podrobit mnohé národy, dodnes je obklopuje nepopsatelná fascinace. Vedle jejich vojenských výkonů byly však pozoruhodné i jejich počiny kulturní. Svátek Hunů v muzeu starého umění probouzí k novému životu obě stránky tohoto fenoménu: rytířští bojovníci v koňském sedle předvedou své umění s lukem a šípem, mečem, oštěpem, sekerou, pochodní a zapálenými šípy. V hunském ležení budou k vidění brnění, oděvy, rytířská sedla a uzdy vyrobené podle nalezených originálů ze 4. a 5. století.

Na těchto slavnostech bude také vidět, jak vysoce kvalitní byla už v té dávné době řemesla. Uvidíte, jak se před 1 500 lety kulo železo, stavěly klenby a vyráběly skleněné perly a šperky. Kromě toho nabízejí pořadatelé plno zábavných aktivit, při nichž diváci nahlédnou do každodenního života v dřívějších dobách: střelba z luku, vrh oštěpem, malba na různé materiály, práce s plstí, hrnčířství, házení lasem atp.

Celý průběh oslav bude orámován tradiční mongolskou hudbou s chrčivým hrdelním či alikvótním zpěvem. Pestrá nabídka místních trhů s nejrůznějšími řemeslnými a přírodními produkty jakož i originální kulinářské výrobky přimějí návštěvníky k dlouhému pobytu v nádherném prostředí zámeckého parku.

Dolnorakouská zemská výstava 2013 „Chléb a víno“

Hunský festival se koná v rámci Dolnorakouské zemské výstavy. Na letošním ročníku akce s podtitulem „Chléb a víno“ obživnou poutavé 8 000 let staré dějiny místní kultury. V městečku Asparn an der Zaya se nabízí chřupavá historie chleba a v Poysdorfu zase tradiční kořenitě pepřový veltlín. Pomocí nejmodernějších metod ve výstavnictví se podařilo tyto dvě oblasti zajímavým způsobem zpřítomnit a shrnout do jednoho celku. Na pozadí malebných kulis weinviertelských uliček lemovaných vinnými sklípky se návštěvníci dostanou do míst, kde se odehrávaly fascinující kapitoly dějin lidstva.

 

Vstup:

Na Hunský svátek platí regulérní ceny vstupného, tedy ty samé, jako jsou na Dolnorakouskou zemskou výstavu 2013.

WWW stránka:
http://www.noe-landesausstellung.at/cs/home