Umístění: Podrobnosti - Josef Lada

Napsat e-mail Tisk

Josef Lada

Akce Upravit akci

Josef Lada
Název akce:
Josef Lada
Datum konání:
14.11.2013 - 26.01.2014
Místo konání:
Muzeum města Brna, Hrad Špilberk, západní křídlo

Popis akce

Ladovská zima na Špilberku

I když letos Sv. Martin nepřijel do Brna na bílém koni, přesto už na brněnském hradě Špilberku vypukla pravá „ladovská zima“. Muzeum města Brna totiž připravilo tradiční vánoční výstavu, na níž představuje jednoho z nejznámějších kreslířů a ilustrátorů dětských knih Josefa Ladu, jehož kresby a obrázky znají snad úplně všichni.

Z Ladova rozsáhlého díla (okolo 15 tisíc kreseb a asi 400 obrazů) je pro návštěvníky připraveno 150 kreseb z třiadvaceti knižních titulů, z nichž nejvíce obrázků patří Ladovým veselým učebnicím, pohádkám o chytrém českém Honzovi, Ezopovým bajkám, kocouru Mikešovi a rovněž veselým pohádkám, které autor nazval nezbednými. Nechybí samozřejmě ilustrace k nejznámějším pohádkám Karla Jaromíra Erbena. Nejmenší děti si připomenou obrázky a čtyřverší k vybraným písmenům naší abecedy.

Vystaveno je také deset obrazů zasněžené krajiny s klouzačkou, Mikulášem, ponocným i vodníkem sedícím nad zamrzlou hladinou rybníka, které nám svojí zimní tématikou navodí příjemnou vánoční atmosféru.

Výstavu doprovází soubor dobových hraček ze sbírky Milady Kollárové a také knihy Josefa Lady, které zapůjčila Knihovna Jiřího Mahena.

Jako každý rok je připraven interaktivní program pro mateřské a základní školy s názvem Nálada na Ladu, kdy si děti s lektorkami podle Ladových obrázků poskládají příběhy venkovského života, připomenou si dětské hry a říkadla, lidové zvyky a tradice spojené se zimou a Vánocemi. Vyrábí jednoduché vánoční ozdoby a tvoří nekonečný papírový vánoční řetěz.

Ke koupi je připraven také bohatý výběr z knížek, kalendářů, omalovánek a vánočních pohlednic s Ladovými ilustracemi, které mohou posloužit jako milý vánoční dárek.

Výběr z Ladova díla je k vidění na Špilberku až do 26. ledna 2014.

Organizátor:
Muzeum města Brna
WWW stránka:
www.spilberk.cz

Kontakt:
Mgr. Michaela Budíková
Kontaktní telefon:
542 123 616
Kontaktní e-mail:
budikova@spilberk.cz