Napsat e-mail Tisk

Zpátky do pohádky

Akce Upravit akci

Zpátky do pohádky
Název akce:
Zpátky do pohádky
Datum konání:
11.01.2014 - 27.02.2014
Místo konání:
Muzeum Vyškovska, nám. Čsl. armády 2, Vyškov

Popis akce

Výstava zaměřená především na dětského návštěvníka a na všechny milovníky pohádkového žánru.

Prostřednictvím cca 60 kostýmů, rekvizit a kulis si diváci připomenou 15 známých pohádek z tvorby Československé a následně České televize.

Holčičky se mohou těšit na kostýmy princezen a princů, královen nebo králů, kluci například na loupežníka, čarodějnici, Krakonoše a mnohé další. Při výběru pohádek byl brán zřetel nejen na jejich oblíbenost u diváků (Anděl Páně, Lotrando a Zubejda, Zlatovláska ad.), ale také – povětšinou – na hudební složku pohádek (Ať přiletí čáp, královno!, Plaváček, O princezně, která ráčkovala, Královna Koloběžka I., O štěstí a kráse ad.), aby si děti mohly v rámci foto-projekce připomenout nejenom dané herce a kostýmy, ale také si zazpívat známé písničky.

Nejstarší kostýmy pochází ze 60. a 70. let 20. st. z pohádek Popelka a Zlatovláska, nejnovější jsou pouhých 5 let staré – z pohádky Kouzla králů. Co se extravagance kostýmních návrhů týče - nejvýraznější šaty, klobouky a turbany pochází z pohádek Plaváček (ve které si zahrála řada v 80. letech populárních zpěváků a zpěvaček), Ať přiletí čáp, královno! a Kouzla králů (královny ohně a vody). Rukopis výtvarníka Stanislava Holého (Studio kamarád, Jů a Hele) nezapřou kostýmy z pohádky O chytrém Honzovi. K vidění jsou také „nebeské“ kostýmy Pána Boha, Panny Marie a andělů z pohádky Anděl Páně. Tahákem výstavy jsou Krkonošské pohádky – jediný hraný večerníček, který získal ocenění za vůbec nejoblíbenější večerníček všech dob.

Výstava Zpátky do pohádky měla svoji premiéru v brněnském Letohrádku Mitrovských v roce 2010 a v roce 2011 zahájila své putování po českých a moravských památkách a muzeích.

Výstava je otevřena úterý až pátek od 9:00 do 16:00 hodin, v sobotu a neděli od 13:00 do 16:00 hodin. Vstupné: dospělí 50 Kč, děti, studenti a senioři 25 Kč.

Produkce výstavy: Mgr. Petr Lukas, Letohrádek Mitrovských v Brně, www.letohradekbrno.cz

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Organizátor:
Muzeum Vyškovska
WWW stránka:
www.muzeum-vyskovska.cz

Kontakt:
Ivana Fleková
Kontaktní telefon:
517 348 040
Kontaktní e-mail:
mv@muzeum-vyskovska.cz