Napsat e-mail Tisk

HLÍNA - DRÁT - NIT

Akce Upravit akci

HLÍNA - DRÁT - NIT
Název akce:
HLÍNA - DRÁT - NIT
Datum konání:
10.09.2014 - 26.10.2014
Místo konání:
Muzeum Vyškovska, nám. Čsl. armády 2, Vyškov

Popis akce

Vernisáž výstavy 9. 9. 2014 v 17:00 hodin.

Výstava představí práce tří výtvarnic, které ke své tvorbě využívají tradiční materiály, hlínu, kov, respektive drát a hedvábí. 
Vladimíra Konvalinková
(* 30. 12. 1951 v Českém Krumlově)
Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor keramika. Žije a pracuje v Českém Krumlově. Zabývá se tvorbou do interiéru i exteriéru. Ráda kombinuje hlínu s dalšími materiály, jako je například sklo. Své keramické objekty často doplňuje též nýty, dráty, kovovými prvky a podobně. Její interiérová keramika si udržuje komorní charakter a vždy má vztah k intimitě daného prostoru. V exteriéru vytvořila velké množství kopií terakot na fasády historických domů a dalších realizací. Od roku 1976 pracuje v ateliéru ve vlastním domě, který se nachází v těsné blízkosti českokrumlovského zámku (Latrán č. p. 42). V 90. letech zpřístupnila tyto prostory veřejnosti a zároveň začala spolupracovat se svou dcerou Stanislavou, která vystudovala sochařství. Vladimíra Konvalinková pravidelně vystavuje samostatně, účastní se ale také skupinových projektů, a to v České republice i v zahraničí. Je zastoupena v mnoha soukromých sbírkách.
Eva Švecová
(* 27. 1. 1953 v Trutnově)
Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Turnově, obor plošné a plastické rytí kovu. Dětství a mládí prožila ve Svobodě nad Úpou, malebném městečku v Podkrkonoší. Poslední zaměstnání archiv Památkového ústavu v Pardubicích, v současné době žije a tvoří v Pardubicích, věnuje se práci s drátem, klasickou drátenickou techniku rozvíjí a kombinuje s různými materiály, například se sklem (spolupráce se sklářem Oldřichem Šimpachem).  Od roku 2002 vystavuje, především na souborných výstavách. Samostatné výstavy 2010 v městské galerii v Třemošnici a 2012 v Regionálním centru města Hodonína.

Dana Novotná
(*19. 4. 1961 v Praze)
Vystudovala klasické gymnasium a fakultu architektury Vysokého učení technického v Brně, pracuje jako památkář, nejprve ve východních Čechách, od roku 1990 v Brně. Výtvarná činnost je dlouhodobým koníčkem, zaměřuje se na tkaní tapiserií, stavěnou keramiku a malbu na hedvábí. K malbě na hedvábí využívá techniku obráceného akvarelu, která dodává obrazům krajin hloubku, zatímco materiál (čisté hedvábí pongé) barvu a lesk měnící se v různém druhu světla. Vystavuje od roku 2002, samostatné výstavy na státním zámku Vranov nad Dyjí a v domě Valdštejnů v Brtnici (2011)

Všechny tři autorky se již jednou sešly, a to na výstavě v Heřmanově Městci v roce 2008.

Organizátor:
Muzeum Vyškovska
WWW stránka:
www.muzeum-vyskovska.cz

Kontakt:
Ivana Fleková
Kontaktní telefon:
517 348 040
Kontaktní e-mail:
mv@muzeum-vyskovska.cz