Umístění: Kultura Divadlo a film Divadelníci v Brně protestovali proti rušení opery a škrtům v kultuře

Divadelníci v Brně protestovali proti rušení opery a škrtům v kultuře

Brno, 19. října 2011 (MEDIAFAX) - Píseň Pochod komediantů z Prodané nevěsty se stala ústředním motivem protestního průvodu divadelníků a umělců, kteří prošli ve středu odpoledne centrem Brna. Happeningem v ulicích umělci protestovali proti hrozbě zániku Janáčkovy opery a řediteli Národního divadla Danielu Dvořákovi.

Protest-narodni-divadlo-brno

 

Divadelníci Dvořákovi vyčítají, že se za ně nepostavil poté, kdy magistrát pro příští rok ohlásil pětinové snížení dotací do brněnských divadel a kulturních institucí. Kvůli úsporám a dokončením oprav Janáčkova divadla totiž brněnští radní uvažují i o dočasném sedmiměsíčním rozpuštění operního souboru, jednoho z nejkvalitnějších uměleckých těles svého druhu v Česku.

"Divadlo je něco, bez čeho se brněnská kultura nemůže obejít," řekl dirigent Janáčkovy opery Jaroslav Kyzlink. Umělci pak Dvořákovi vyčítají, že jim v napjaté situaci nepředjednal například hostování v jiných souborech nebo dočasná angažmá v cizině.

Brněnský režisér a dokumentarista Břetislav Rychlík poznamenal, že direktivní rozhodnutí radnice o krácení příspěvku divadlům a celé kulturní scéně svědčí nejspíše o tom, že vedení magistrátu neví, jak má město spravovat. "Jde přece o náš společný život ve městě, o jeho kvalitu. Přece není možné z veřejného prostoru vytlačovat kulturu," řekl. "Takové rozhodnutí je hodno bolševika," dodal.

Zaměstnanci opery spolu s dalšími divadelníky proto hodinu po poledni vyrazili na protestní pochod. "Ohlásili jsme sto padesát účastníků, ale lidé se připojovali spontánně cestou," řekla Hana Procházková z odborové Unie profesionálních zpěváků.

Procesí proti rušení provozu Janáčkovy opery se vydalo od Mahenova divadla přes Kobližnou ulici, náměstí Svobody a Rašínovu ulici na Moravské náměstí. Umělci se zastavovali s kolemjdoucími, zpívali árie. Vedle kostela svatého Tomáše pak uspořádali happening. Žádali při něm skandováním odvolání ředitele Daniela Dvořáka. Primátorovi Brna Romanu Onderkovi (ČSSD) zároveň vzkázali, ať přehodnotí politiku radničních škrtů pro kulturní instituce. Asi hodinový happening pak zakončily fanfáry z Libuše.

Janackovo-divadlo-brno-demonstrace

Další fotografie z protestního průvodu naleznete zde

Lidé v Brně mohou podpořit divadelníky v jejich snažení o zachování opery a neomezování magistrátních dotací do kultury i podepisováním petic, které zorganizovali členové Janáčkovy opery a soubor Divadla Husa na provázku. Archy až dosud lidé podepisovali například v Janáčkově divadle, v Domě pánů z Lipé nebo v obchodním centru Vaňkovka. K dispozici je také internetová verze protestu. K peticím se až dosud připojila podle zjištění agentury Mediafax necelá desítka tisíc lidí - nechybí ani signatura bývalého prezidenta Václava Havla.

Primátor Brna Roman Onderka se tlaku divadelníků brání s tím, že statutární město Brno nehodlá provoz Janáčkova divadla trvale uzavřít. Reagoval tak na protesty umělců, že plánované zhruba sedmiměsíční dočasné rozpuštění souboru opery jejich špičkové těleso nenávratně poškodí.

I když podle všeho byla původně radnice o uzavření Janáčkova divadla a dočasném rozpuštění opery pevně rozhodnuta, pod tlakem umělců a veřejného mínění její vedení začíná zřejmě situaci přehodnocovat. Na středeční odpoledne svolal primátor Roman Onderka mimořádnou tiskovou konferenci, na které se radní k aktuálně napjaté situaci v brněnské kultuře vyjádřili.

Onderka odmítl nařčení, že je Brno nekulturní město. "Brno naopak svými 3000 korunami dotací na kulturu v přepočtu na jednoho obyvatele dává absolutně nejvíc v celé republice a patří mezi největší přispěvovatele i v Evropě," řekl Onderka. Pro srovnání představil graf, podle kterého dává v přepočtu na hlavu na kulturu například Plzeň 2300 korun, Praha 1800 a Liberec třeba jen 900 korun. Primátor zároveň zdůraznil, že na stole stále leží několik variant řešení situace a o těch se bude teprve jednat, nic prý ještě není definitivní.

Vedení města na mimořádném brífinku po demonstraci podpořilo i setrvání Daniela Dvořáka v čele brněnského Národního divadla. Starosta místní části Brno-střed Libor Šťástka (ODS) upozornil, že v Brně jsou Státní filharmonie i činnost divadla podporovány výhradně z městských peněz. "V Praze jdou na stejná tělesa peníze přímo formou příspěvků z ministerstva kultury," řekl Šťástka.

Akci divadelníků považuje zároveň magistrát za nátlak a podle primátora určitě nepovede k tomu, aby radní ředitele Dvořáka odvolali.

Jiří Nováček, foto: Kryštof Turek

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci