Umístění: Podrobnosti - Degustační expozice Salonu vín 2023

Napsat e-mail Tisk

Degustační expozice Salonu vín 2023

Akce Upravit akci

Název akce:
Degustační expozice Salonu vín 2023
Datum konání:
03.02.2023 - 16.12.2023
Místo konání:
Valtice, Zámek

Popis akce

Salon vín České republiky - národní soutěž vín a stálá degustační expozice

Salon vín - národní soutěž vín ČR je finální soutěží systému Národní soutěže vín. V rámci soutěže je každý rok vybráno nejlepší víno s titulem "Šampion", dále "Vítězové kategorií" a "Nejlepší kolekce". Sto nejlepších vín soutěže je oceněno zlatou medailí Salonu vín ČR. Na vlastní soutěž navazuje celoročně otevřený veřejný degustační Salon vín - expozice nejlepších sta vín, umístěná ve sklepních prostorách státního zámku ve Valticích.

Systém hodnocení a výběru

Vína přihlášená do Salonu vín musí nejprve projít systémem nominačních oblastních soutěží systému Národní soutěže vín, garantovaných Svazem vinařů ČR (ve vinařské oblasti Morava 4 soutěže pro podoblast Znojemskou, Mikulovskou, Velkopavlovickou a Slováckou; dále jedna společná pro vinařskou oblast Čechy). Teprve na základě nominace může přihlásit vinař své víno k hodnocení ve finální soutěži - Salonu vín - národní soutěži vín ČR; kde je hodnocení dvoukolové. Nejprve odborná porota vybere nejlepších 400 vín a z těch ve finálním kole nejlepších 100 vín, kterým je udělena zlatá medaile Salonu vín České republiky. Ostatní vína ve finální čtyřstovce obdží stříbrnou medaili Salonu vín ČR za podmínky získání hodnocení min. 84 bodů ve finálním hodnocení. Celkový počet udělených medailí je limitován na max. 30 % z počtu vín přihlášených do prvního kola.

Zároveň je udělen titul "Šampion", "Vítězové kategorií" a "Nejlepší kolekce". Vinaři mají právo označit láhve takto oceněného vína samolepicí známkou s medailí "Salon vín České republiky", která je chráněna Úřadem průmyslového vlastnictví ČR.

Zařazena mohou být jen vína vyrobená z hroznů vypěstovaných v České republice, přihlašovaná partie musí v dané kategorii splňovat minimální množstevní kriteria daná statutem Salonu vín.

Organizátor:
Národní vinařské centrum
WWW stránka:
https://www.vinarskecentrum.cz/

Kontaktní telefon:
519 352 744
Kontaktní e-mail:
salonvin@vinarskecentrum.cz