Umístění: Jižní Morava Ekonomika MF: Státní dluh ČR ke konci března vzrostl na 1 404,4 miliardy korun

MF: Státní dluh ČR ke konci března vzrostl na 1 404,4 miliardy korun

Praha, 8. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Státní dluh České republiky na konci března dosáhl 1 404,4 miliardy korun, což představuje mezikvartální nárůst o 60,3 miliardy korun (4,5 %) a podíl 36,9 procenta na hrubém domácím produktu. V pátek o tom informovalo ministerstvo financí (MF).

krivka_na_tabuli

 

V oblasti zahraničního financování byl v prvním čtvrtletí uskutečněn pouze doprodej variabilně úročeného dluhopisu denominovaného v euru z vlastního portfolia ministerstva financí ve výši 37,5 milionu eur (926,9 mil. Kč), což je přibližně jedno procento maximálního limitu pro zahraniční emisní činnost, který byl vyhlášen v rámci finančního programu pro rok 2011.

V prvním čtvrtletí nedošlo k čerpání žádné tranše půjček od Evropské investiční banky. V oblasti domácí emisní činnosti byla v prvním čtvrtletí provedena hrubá emise středně a dlouhodobých dluhopisů v nominální hodnotě 39,4 mld. Kč, z toho 1,4 mld. Kč bylo prodáno Evropské investiční bance. Tímto došlo k využití 20,3 procenta plánovaného ročního maximálního limitu pro domácí emisní činnost. Čistá emise státních dluhopisů za čtvrté čtvrtletí činila 39,4 mld. Kč. V průběhu prvního čtvrtletí nebyly uskutečněny žádné zpětné odkupy.

Celkový nárůst peněžních instrumentů v oběhu v prvním čtvrtletí činil 24,2 mld. Kč. Krátkodobý státní dluh vzrostl v prvním čtvrtletí o 1,1 procentního bodu na 17,2 procenta v souladu s vyhlášenou strategií, přičemž došlo zároveň k udržení tohoto ukazatele refinančního rizika pod cílovanou limitní hranicí 20 procent. Průměrná splatnost státního dluhu zaznamenala ke konci prvního čtvrtletí pokles na hodnotu šest let a pohybuje se tak v intervalu vyhlášeného cílového pásma 5,25 až 6,25 let platného pro rok 2011.

V 1. čtvrtletí 2011 činily čisté výdaje na obsluhu státního dluhu 3,4 mld. Kč. Na snížení hrubých nákladů se podílely zejména výnosy z alikvotních úrokových výnosů ve výši 1,5 mld. Kč a též výnosy z finančního investování v rámci řízení likvidity ve výši 0,1 mld. Kč. Hrubé výdaje na obsluhu státního dluhu dosáhly 5,0 mld. Kč.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci