Umístění: Jižní Morava Ekonomika Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji v říjnu mírně poklesla

Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji v říjnu mírně poklesla

Brno, 8. listopadu 2010 (MEDIAFAX) - O desetinu procentního bodu na 9,4 procenta v říjnu meziměsíčně klesla míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji. Vyplývá to z pondělní statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV).

Krach

 

Na konci října evidovaly jihomoravské úřady práce celkem 59 929 nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti činila 9,4 procenta. Z jednotlivých okresů kraje jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo. Bez zaměstnání v nich na konci října bylo 13,9 procenta resp. 10,7 procenta ekonomicky aktivních lidí. Naopak dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost je v okresech Brno-venkov (7,9 procenta) a Vyškov (8,1 procenta), k nimž nově přibylo i krajské město Brno s mírou nezaměstnanosti 8,2 procenta. Ve zbývajících okresech kraje zůstala míra nezaměstnanosti nad celostátním průměrem.

„Vývoj na trhu práce v kraji je příznivý především z pohledu trendů. Dokážeme si samozřejmě představit lepší absolutní ukazatele, nicméně dosažené výsledky svědčí o jasném oživování trhu práce,“ sdělil Jan Marek, který je pověřený řízením Úřadu práce Brno-město. „Velké naděje vkládáme do budoucích měsíců, kdy sice nastane očekávaný příliv sezonních zaměstnanců, na druhou stranu však již nyní pracujeme se značným množstvím připravovaných nových pracovních míst u rozvíjejících se investorů, např. u brněnské firmy Wistron. To by mělo ve svém důsledku znamenat, že míra nezaměstnanosti v Brně i okolních okresech v závěru roku neporoste tak strmě,“ dodal Marek.

V průběhu října se na úřadech práce v Jihomoravském kraji nově zaevidovalo 6072 osob (tedy o 2598 osob méně než v září). Evidenci naopak ukončilo 6755 uchazečů, přičemž do nového zaměstnání jich nastoupilo 4625, což je více než dvě třetiny (68,5 procenta).

Počet evidovaných volných pracovních míst ve většině okresů kraje (s výjimkou okresů Brno-město, Vyškov a Hodonín) v průběhu měsíce října klesl. K poslednímu říjnu úřady práce registrovaly 4014 volných míst, z toho celou polovina eviduje Brno. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v průměru 14,9 nezaměstnaných, což je hodnota velmi blízká celorepublikovému průměru (14,7 procenta), mezi jednotlivými okresy kraje jsou však značné rozdíly. Vysokých hodnot (okolo 30 uchazečů na jedno volné pracovní místo) dosahují okresy Břeclav (36,3) a Hodonín (28,1), naopak dlouhodobě nejlepší je poměr mezi nabídkou a poptávkou v okrese Brno- město (9,3).

Míra nezaměstnanosti v ČR na konci října zůstala na zářijové úrovni 8,5 procenta. Ke konci října evidovaly úřady práce 495 161 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet je o 5320 nižší než ke konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 poklesl o 3599. Počet volných pracovních míst se ke konci října meziměsíčně snížil o 1449 na 33 651, v meziročním srovnání poklesl o 2152 míst. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru 14,7 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Děčín (55,7), Teplice (52,6), Prostějov (43,8) a Karviná (43,3).

Libor Popela

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci