Umístění: Jižní Morava Ekonomika Poslanec Plašil navrhl výjimku pro velké solární elektrárny

Poslanec Plašil navrhl výjimku pro velké solární elektrárny

Praha, 9. března 2010 (MEDIAFAX) - Poslanec Ondřej Plašil (ODS) navrhl pozměňovací návrh k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, který zvýhodňuje velké solární elektrárny. Nevztahovalo by se na ně snížení výkupních cen elektřiny, sněmovna by o návrhu zákona měla hlasovat na své 75. schůzi.

Poslat na email

 

Plašilův návrh obsahuje ustanovení, které solární elektrárny s výkonem nad 20 MW vyčleňuje z možného snížení výkupní ceny elektřiny v případě, že by neúměrně klesla doba návratnosti investice.

"To v podstatě znamená, že by se ten zákon vztahoval na malé, a ne na velké," uvedl nejmenovaný zdroj z Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

"Zkrátka je to nutné a je to velmi důležitá věc," sdělil Mediafaxu v úterý poslanec Plašil s tím, že celá věc je zatím v průběhu a je nutné počkat na výsledky jednání.

"Já za tím vidím lobbing některé z velkých firem, které zde mají investiční záměr na stavbu elektrárny takovéhoto rozsahu," řekl Mediafaxu v úterý místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček s tím, že sluneční elektrárna, která by byla schopná vyrobit 20 MW elektřiny, by zabrala plochu přibližně 40 hektarů půdy. "Naše stanovisko k tomuto zákonu je jednoznačně negativní," dodal Němeček.

Je možné snahu poslance Plašila interpretovat i jako snahu ochránit stát před případnými žalobami ze strany stavitelů solárních elektráren, které by zákon mohly brát jako ohrožení investičního záměru, myslí si Němeček. "Domnívám se ale, že celá záležitost je avizována s takovým předstihem, že by s firmy s takovou žalobou neměly šanci," dodal.

"Ještě je tu však pozměňovací návrh poslance Oldřicha Vojíře (ODS), který je kouzelný v tom, že z působnosti zákona vyjímá elektrárny s výkonem do pěti kilowat a elektrárny s výkonem do jednoho megawattu, které si kompenzují vlastní spotřebu elektrické energie. To ovšem splňuje 98 procent všech instalovaných elektráren, takže pokud by to prošlo, nemusíme ten zákon schvalovat vůbec," dodal Němeček ke druhému pozměňovacímu návrhu s tím, že stanovisko ERÚ je i k tomuto návrhu negativní.

Elektrárna s výkonem přes 20MW, které by se dotýkal pozměňovací návrh poslance Plašila, přitom v ČR dosud žádná nestojí. "Největší elektrárna je v současné době u Stříbra, a ta má výkon 13MW," řekl v úterý Martin Schreier, tiskový mluvčí skupiny ČEZ.

Ze známých projektů, které by požadovaný výkon mohly přesáhnout, je znám projekt solární elektrárny v jižních Čechách skupiny ČEZ u obce Ševětín, který by měl být hotov do konce letošního roku. "Elektrárna v Ševětíně bude mít výkon 29,9 MW a její rozloha bude 55 až 60 hektarů," dodal Schreier. Výkupní ceny elektřiny jsou při plánování dalších elektráren pochopitelně důležité, ale hlavní je dlouhodobě deklarovaný záměr skupiny ČEZ podporovat obnovitelné zdroje. "Na výkupní ceny naše rozhodnutí vázáno není," dodal Schreier.

V praxi by tento pozměňovací návrh znamenal, že snížení výkupních cen elektřiny by postihlo jen malé sluneční elektrárny, zatímco velké by zůstaly ušetřeny.

Stávající úprava zákona umožňuje snížit výkupní cenu elektřiny z obnovitelných zdrojů maximálně o pět procent ročně. Prudký pokles cen fotovoltaických panelů i spojených investičních nákladů nyní způsobuje, že doba návratnosti investice je u fotovoltaiky podstatně kratší než u ostatních obnovitelných zdrojů. V současné době se pohybuje kolem osmi až deseti let a dále klesá.

"Současně je nezbytné vzít v úvahu, že absolutní výše výkupní ceny u tohoto typu obnovitelného zdroje několikanásobně převyšuje výkupní ceny u ostatních obnovitelných zdrojů energie, takže podpora, která se promítá do konečné ceny elektřiny, významně zatěžuje konečné spotřebitele," uvedla pro agenturu Mediafax již dříve tisková mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová.

Nově by podle projednávaného zákona mělo platit, že výkupní cena elektřiny bude stanovovaná tak, aby byla zachována návratnost investice v horizontu patnácti let. Ustanovení o možnosti maximálního snížení cen o pět procent v zákoně zůstává, ale přibude formulace, z níž plyne, že toto ustanovení nebude použito v případě, že doba návratnosti investice klesne pod jedenáct let. Pokud doba návratnosti klesne pod tuto hranici, je podle novely zákona možné výkupní cenu snížit, aby návratnost investice zůstala zachována a aby nevznikala nerovnost mezi fotovoltaikou a ostatními obnovitelnými zdroji.

"Důvodem pro změnu v zákoně je vlastně fenomenální zlevnění solární energetiky. Náklady na sluneční elektrárny se jenom během letošního roku propadly o dalších dvacet procent. Zákon velmi dobře motivuje k inovacím a snižování nákladů, jenom je potřeba výkupní ceny v některých případech upravit, aby odpovídaly trendu. Vládní návrh je celkem rozumný. České solární elektrárny už teď snižují exhalace o množství, které odpovídá výfukovým plynům ze 48 tisíc aut," uvedl pro agenturu Mediafax energetik Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Novela zákona má přitom podporu odborné veřejnosti i politiků napříč politickým spektrem. "Novela, která stanovovala výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů, svůj účel již splnila, nyní je nutné přistoupit ke změně, protože fotovoltaika je skutečně neúnosně zvýhodněná i oproti jiným obnovitelným zdrojům," uvedl lídr Strany zelených Ondřej Liška.

K omezení podpory výroby elektřiny ze slunečního záření už sáhly i další evropské země včetně Německa, které představuje zřejmě vůbec největší trh se slunečními elektrárnami. Jak nedávno uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, německá vládní koalice se shodla, že k prvnímu červenci letošního roku budou státní subvence na stavbu fotovoltaických elektráren na střechách a volných plochách sníženy o 16 procent. Dále by měla být zcela zrušena podpora výstavby fotovoltaických elektráren na orné půdě.

 

Jiří Táborský

Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci