Umístění: Kultura Folklor a vinařství Celkem 16 medailí si odnášejí naši vinaři z Concours Mondial de Bruxelles 2016

Celkem 16 medailí si odnášejí naši vinaři z Concours Mondial de Bruxelles 2016

Brno, 14. května 2016 - Concours Mondial de Bruxelles je již tradičně synonymem pro jedno z největších vinařských klání světa. Letošní 23. ročník putovní soutěže se uskutečnil v druhém největším městě Bulharska, v Plovdivu, Evropském městě kultury 2019. Moravským a českým vinařům vynesl významný úspěch - v soutěži získali celkem 16 medailí, z toho 4 zlaté a 12 stříbrných. Společnou prezentaci moravských a českých vín organizačně zajišťovalo Národní vinařské centrum za finančně ji podpořil Vinařský fond.

cmb 2016 1619

 

Zlatou medailí bylo v soutěži ohodnoceno vinařství Spielberg a jeho Rulandské bílé gourmet, pozdní sběr, 2014. Další zlatou si z Councours Mondial de Bruxelles odváží Vinařství Vajbar za svou Pálavu, pozdní sběr 2015. Zlato si v soutěži vysloužilo i Vinařství Čech za Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2015. Čtveřici zlatých medailí uzavírá Vinařství Springer s vínem Skale Family Réserve 2011, cuvé.

„Concours Mondial de Bruxelles patří mezi nejnáročnější světové soutěže vín. Aby zde jakékoli víno uspělo, musí být naprosto špičkové, srovnatelné s prvotřídními víny z Francie, Itálie, jižní Ameriky atd.," komentoval výsledky soutěže Ing. Pavel Krška, který za Národní vinařské centrum účast našich vín zajišťoval a zároveň se soutěže účastnil jako porotce.

Za Českou republiku v hodnotících komisích zasedli Ing. Pavel Krška, dále JUDr. Luboš Bárta, Iva Kováříková, Ing. Josef Balík, Ing.Martin Půček a JUDr. Tibor Nyitray.

cmb 1 2016 1619

V prestižním klání bojovalo více než 9000 vín z 29 zemí světa, která hodnotila třísetčlenná mezinárodní porota složená z profesionálních degustátorů z více než 50 zem. Oceněná vína, mezi nimiž figurují i vína z Moravy a Čech, prošla po skončení soutěže ještě následným ověřením kvality.

Concours Mondial de Bruxelles

Bodové limity této soutěže jsou nastaveny nadstandardně vysoko přísně – 92-100 bodů na velkou zlatou medaili a 86,6 – 91,9 na zlatou. Zisk medailí na CMB je tak o to cennější. Soutěž se konala poprvé v roce 1994 v Bruggách, kdy se hodnotilo „pouze“ 861 vzorků. V následujících letech se hodnocení konalo v Bruselu a dalších městech Belgie. Už tehdy se z Concours Mondial de Bruxelles stala jedna z nejprestižnějších světových soutěží vín, přesto se v roce 2006 organizátoři rozhodli ještě více posílit její mezinárodní charakter a přesunuli hodnocení z Belgie do významných evropských měst. Začalo se v Lisabonu, následoval Maastricht, Bordeaux, Valencie, Palermo, Lucemburk, Guimarāes, Bratislava, vloni Jesolo a letos Plovdiv v Bulharsku.


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci