Umístění: Podrobnosti - Hudební lahůdky 2010

Napsat e-mail Tisk

Hudební lahůdky 2010

Akce Upravit akci

Název akce:
Hudební lahůdky 2010
Datum konání:
14.09.2010
Místo konání:
historické prostory na různých místech Brna

Popis akce

Hudební lahůdky 2010

Kdy: jednou měsíčně, vždy v 19:30
Kde: historické prostory na různých místech Brna – Stará radnice, Palác Šlechtičen, zámek Belcredi

Brněnské kulturní centrum ve spolupráci s brněnským loutnistou Janem Čižmářem přichází s novým cyklem hudebních večerů zaměřených na starou hudbu. Tato dramaturgická linie reflektuje zejména prostorové možnosti Staré radnice, jejíž historické sály jsou vhodné právě pro takovýto typ koncertů. Zároveň chceme vyhovět zájmu posluchačů klasické hudby včetně těch méně „klasických“, kteří před návštěvou opery dávají přednost méně formálním a komornějším akcím. Ostatně v případě staré hudby se často jedná spíše o populární hudbu dané doby než o velkou klasiku, při které má mnohý divák pocit, že musí sedět zpříma a tvářit se vážně.

Cyklus Hudební lahůdky přináší komorní koncerty staré hudby, při kterých čeští i zahraniční profesionální umělci představí pestrý repertoár od středověku až po romantismus.
Každý program se v kombinaci s unikátními prostorami různých typů a charakterů, které v bohaté míře nabízí město Brno, stane jedinečnou událostí. Lidé – ať už jako vnímající publikum, nebo jako zasvěcení účinkující – vnášejí element současnosti a společně s hudbou, historií a geniem loci daného místa vytvářejí jedinečnou atmosféru, která zase dále inspiruje k tvorbě nových výtvarných děl.
V průběhu koncertů zažijí diváci malířskou performance na hudbu. Výtvarník Vladimír Kiseljov bude tvořit obraz inspirovaný přímo danou produkcí. Půjde o unikátní divácký zážitek propojení ducha hudby s živě vznikajícím obrazem.

Dramaturgem koncertního cyklu a garantem umělecké úrovně je brněnský hudebník, loutnista Jan Čižmář.


Do konce roku 2010 jsou v rámci cyklu Hudební lahůdky připraveny 4 koncerty. V případě zájmu publika jsme připraveni v cyklu pokračovat i v příštím roce.

PROGRAM:

Pianto della Madonna
úterý 14. září 2010, 19:30, Freskový sál Staré radnice
Zsuzsi Tóth (Maďarsko) – soprán
Jan Čižmář – chitarone

Vyhledávaná maďarská sopranistka Zsuzsi Tóth a loutnista Jan Čižmář představí jedinečný program ze skladeb italských barokních inovátorů. Jejich písně vyprávějí ústy Panny Marie příběhy překypující projevy lásky, vášně, nářků i oddanosti – a to v duchovním i světském kontextu. Vedle jmen jako Monteverdi, Kapsberger či d´India zazní také skladby z okruhu Rudolfa II.


Bach & Söhne AG
úterý 5. října 2010, 19:30, kaple Paláce šlechtičen, Moravské zemské muzeum
Marta Kratochvílová – flétna
Petr Kolař – varhany

Recitál ze skladeb dnes asi nejznámějšího a nejuznávanějšího mistra německého baroka – J. S. Bacha – a jeho tolik odlišných, leč stejně geniálních synů – C. P. E. Bacha, W. F. Bacha a J. C. Bacha. Původní flétna ze slonoviny z roku 1760 ze sbírek MZM v rukou flétnistky, která většinu svého života strávila ve
Francii, lahodně souzní s varhanním positivem z roku 1863, který rozezvučí varhaník katedrály sv. Petra a Pavla v Brně.


Souvenir romantique
středa 10. listopadu 2010, 19:30, zámek Belcredi v Brně-Líšni
Karel Fleischlinger a Jan Tuláček – romantické kytary

V programu skvělého českého dua specializujícího se na repertoár 19. století zazní mimo jiné kuriózní skladby náměšťského hraběte Haugwitze, dochované dnes v archivu hudebního oddělení MZM v Brně. Salónní koncert na zámku v Brně-Líšni slibuje nejen neobvyklý zážitek pro kytaristy, ale i překvapení pro milovníky opery a orchestrální hudby.

Musica di Sua Maestà Caesarea
úterý 7. prosince 2010, 19:30, Křišťálový sál Staré radnice
Lacrime Amorose (NL):
Lauren Armishaw (NZ) – soprán
Sarah L. Ridy (UK) – barokní harfa
Jan Čižmář – loutna, teorba

Kantáty a písně císaře Leopolda I. Habsburského, blízkého přítele z mládí hraběte Ferdinanda Bonaventury Harracha, který byl velice zdatným hudebníkem a dobře vyškoleným skladatelem. Další díl objevování hudby, která zněla na zámku u Harrachů, tentokrát se skvělým mezinárodním souborem specializujícím se na hudbu 17. století.


VSTUPNÉ:
1 koncert na místě - 180,- Kč (student 90,- Kč)
1 koncert v předprodeji - 160,- Kč (student 80,- Kč)
2 koncerty v předprodeji - 300,- Kč (student 150,- Kč)
3 koncerty v předprodeji - 420,- Kč (student 210,- Kč)
4 koncerty v předprodeji - 520,- Kč (student 260,- Kč)
Pro držitele vstupenek z předprodeje bude před každým koncertem v 18:45 připravena přednáška na dané téma.
Jednotlivé vstupenky a předplatné lze zakoupit v předprodeji BKC, Běhounská 17

Pro držitele vstupenek zakoupených v předprodeji bude před každým koncertem v 18:45 připravena přednáška na dané téma.


www.hudebnilahudky.cz

Organizátor:
BKC
WWW stránka:
www.hudebnilahudky.cz