Brno, 1. února 2010 (MEDIAFAX) - Zhruba pět desítek hotových jídel, která nesnědí lidé v restauracích v Brně, bude od středy končit v žaludcích místních žebráků a bezdomovců. V pondělí to řekl náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) s tím, že do projektu pomoci potřebným se zapojilo pět restaurací.
"S nápadem přišel majitel několika restaurací v Brně Richard Hošek. Ten nabídl, že by se nespotřebované jídlo z jeho restaurací nemuselo vyhazovat a že by mohlo posloužit lidem v nouzi," konstatoval náměstek primátora s tím, že od středy se plán změní ve skutečnost.
"Do projektu se zapojilo zatím pět restaurací, každá by mohla dodat až deset porcí jídla," řekl Rychnovský s tím, že radnice nyní řeší, kde se budou jídla potřebným vydávat.
Počet lidí v nouzi v Brně podle slov náměstka v současné době roste v souvislosti s ekonomickou krizí. Do města se navíc v zimě stahují bezdomovci z celého kraje i ostatních částí republiky. Stále častěji se mezi žebráky objevují také mladé matky z rozvrácených rodin, které někdy chtějí po kolemjdoucích peníze i se svými dětmi. Brněnský magistrát nyní eviduje 1500 bezdomovců, během letošní zimy až dosud čtyři z nich nepřežili nepříznivé počasí.
Iniciativa restauratéra Hoška přišla v okamžiku, kdy brněnský magistrát stále nemá jasno, jakou podobu bude mít návrh vyhlášky potírající žebrání a požívání alkoholu na veřejných místech v Brně. Náměstek primátora jistou bezradnost magistrátu přiznal. "Projednání vyhlášky o požívání alkoholu a žebrání ve městě před časem skutečně zastupitelstvo odložilo," řekl agentuře Mediafax Rychnovský. Podle něho je zapotřebí přesně definovat rozdíl mezi člověkem, který se ocitl v katastrofální situaci, a organizovanými podnikateli v žebrání.
"U kostela svatého Jakuba v centru vás například každý večer po mši obklopí tlupa žebráků. Obtěžují a tahají z vás peníze. Podobně se chovají gangy mladých lidí se psy, kteří chtějí před nákupními centry často agresivním způsobem po lidech kromě hotovosti i žrádlo pro svá zvířata," vysvětlil Rychnovský.
Podle náměstka primátora není zatím právně jasné, kdy organizovaní žebráci již narušují veřejný pořádek a kdy ještě ne. "Spory se vedou třeba také ohledně muzicírování v ulicích," řekl Rychnovský. Podle jeho názoru je těžké legislativně rozlišit, kdy jde o žebrání a kdy ´o spontánní uměleckou produkci pro potěchu kolemjdoucích´, jak se často pouliční šumaři při kontrolách strážníků hájí.
Zpřesnit potřebuje magistrát rovněž chystanou protialkoholickou vyhlášku. "Pokud zakážeme taxativně alkohol ve vnitřním městě, musíme pak výjimkami definovat například vánoční trhy, svatomartinské slavnosti a podobné lidové slavnosti, při kterých je mírné pití punče, vína nebo piva logické," dodal Rychnovský.