Umístění: Společnost Zajímavosti Bídná úroda ovoce - domácí pálenky v ohrožení!

Bídná úroda ovoce - domácí pálenky v ohrožení!

Viničné Šumice/Brno - 25. srpna 2010 - Katastrofální. Tragická. Takovými slovy popisují zdejší pěstitelé letošní úrodu meruněk. A právě letos více než kdy jindy prý bude také nedostatek domácích pálenek, kterými je jižní Morava vyhlášená. Sehnat totiž dostatek kvalitního ovoce na výrobu kvasu bude obtížné – neúroda postihla i další druhy ovoce.

palenice

 

„Letos byla mizivá sklizeň. Většinu ploch jsme vůbec nesklízeli, protože by se to nevyplatilo. Situaci způsobilo především deštivé počasí v době květu. V naší společnosti způsobila velmi nízkou úrodu skutečnost, že během tohoto počasí v květu nevyletěly vůbec včely a nedošlo k opylení. Také byla nízká násada květních pupenů po loňské nadúrodě,“ popisuje příčiny neúrody meruněk Roman Loskot, ředitel společnosti Sady Velké Němčice.

„Modrého ovoce je o čtvrtinu méně. Jablek je mírně podprůměrná úroda, ale mnozí pěstitelé mají zejména díky strupovitosti a kroupám poškozenou úrodu. Hrušek bude tak o třetinu méně než loni, třešní se urodilo téměř normálně, bohužel v deštivém počasí hodně praskaly. Višní bylo asi o dvacet procent méně, broskví asi o patnáct procent,“ vypočítává Loskot úrodu dalších druhů ovoce, jak ji odhaduje Ovocnářské unie Moravy a Slezska a dodává, že letošní rok tak nahrává nejvíce pálence z jablek.

V pálenici ve Viničných Šumicích to neskutečně voní – a právě po nedostatkových meruňkách. Z destilační kolony pomalu vytéká tenký pramínek aromatické meruňkovice do nerezového hrnce a průtokové počítadlo se nakonec zastavuje na hodnotě sedmnáct litrů. „Tento pán je jeden z mála, který měl letos svůj plný kotel. Dvě stě litrů kvasu, to má letos málokdo, asi má dobré stromy,“ říká majitelka pálenice Marie Stejskalová, zatímco stáčí vzácnou tekutinu do připravených demižonů. I podle Stejskalové je letošní úroda ovoce opravdu malá. „Je to tak dvacet procent z loňska, a kdo ví, jestli. Teprve začínáme pálit, ale třešní bylo minimálně, meruněk trošku. My ale nejsme meruňková oblast, drží nás hlavně jablka, švestky a hrušky,“ dodává Stejskalová.

Pokud patříte mezi šťastlivce, kterým se na zahradě urodilo ovoce, dobře se tedy rozmyslete, jak s letošní úrodou naložíte! „U slivovice máte jistotu, že se vám nezkazí. Ale zavařenina – u ní nikdy není jisté, jestli se povede a vydrží,“ má jasno Stejskalová. I my v redakci doporučujeme: ovoce jedině vypálit!

(tof)

 Víte, že...

  • Nejlepší kvas vyrobíte z dobrého, vyzrálého ovoce, které nesmí mít poškozené pecky, nebo z moštu. Odstopkované plody je vhodné podrtit.
  • Na kvas jsou vhodné plastové nádoby se širokým hrdlem – např. 50 a 100 litrové sudy. Při výběru sudu myslete na snadný transport do pálenice!
  • Optimální teplota kvašení je 15 – 20 stupňů Celsia, délka kvašení závisí na teplotě a druhu ovoce. Obsah lihu v kvasu a tedy čas, kdy nechat kvas zpracovat, určíte hustoměrem
  • Ze 100 kg ovoce získáte cca 5-8 litrů padesátiprocentního destilátu
  • Spotřební daň z 1 litru etanolu je 143 korun
  • Litr 50 % pálenky vás bude stát včetně daně a poplatku za vypálení zhruba 125 Kč (záleží na cenách jednotlivých pálenic)

Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci