Umístění: Společnost Zajímavosti Biotechnologický inkubátor v Brně je otevřen dalším klientům

Biotechnologický inkubátor v Brně je otevřen dalším klientům

Brno, 19. ledna 2010 (MEDIAFAX) - Už přes rok v Brně funguje biotechnologický inkubátor Inbit, jehož služeb zatím využívají tři firmy, uvedl mluvčí Jihomoravského kraje Jan Chmelíček. Inkubátorem zatím neprošla žádná firma, protože "inkubační doba" je tři až pět let. Tři firmy jsou v něm ale v současné době umístěny. Jde o společnosti Enantis, PrimeCell a Mendel Therapeutics. "V současné době je prioritou příchod dalších klientů do Inbit. Jednání se aktuálně vede s osmi firmami, které mají vesměs zajímavé podnikatelské záměry, oborově pokrývající oblasti od vývoje proteinů pro zdravotnictví, přes vývoj léků na bázi bakteriofágů, až po produkty založené na kultivaci biomasy. Hovoří se o ploše dosahující 50 procent celkové kapacity,“ sdělil Chmelíček.

Biotechnologie

 

Celková plocha inkubátoru je téměř 3 000 metrů čtverečních, z toho plocha pro kanceláře a laboratoře je asi 2 000 metrů čtverečních. Má laboratoře, ve kterých nechybí například centrifuga, ultrazvukový desintegrátor nebo UV-VIS spektrometr, k dispozici je i videokonferenční zařízení. Inbit také získal 1. místo v soutěži Podnikatelská nemovitost roku roku 2008 v kategorii Podnikatelská nemovitost s největším přínosem pro inovace a výzkum, kterou vyhlašuje agentura Czechinvest.

"V delším horizontu bude Inbit sloužit i jako zázemí pro firmy, které chtějí spolupracovat s připravovaným projektem CEITEC (Středoevropský technologický institut)," uvedl Chmelíček. Inkubátor Inbit stál přes 174 milionů korun. Představitelé Jihomoravského kraje a Jihomoravského inovačního centra jej otevřeli v říjnu 2008. Inkubátor provozuje Jihomoravské inovační centrum, které samo nabízí inovativní firmám zázemí v inkubátoru. Pod centrem funguje i Technologický inkubátor II. nebo Microsoft inkubační centrum.

Biotechnologie se zabývá použitím živých organismů k průmyslovým účelům. Poznatky z oboru nacházejí uplatnění v ekologických způsobech zpracování odpadních vod, v potravinářství nebo průmyslovém inženýrství.

Libor Popela

Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci