Umístění: Společnost Zajímavosti Jihomoravané si zvolili potraviny roku

Jihomoravané si zvolili potraviny roku

Brno, 17. srpna 2010 (MEDIAFAX) - Kozí brynza, jogurtový dort, pršut z kotlety, bořitovský česnek, višně s medem a pivo Jubiler - to jsou aktuálně nejlepší regionální potraviny, jaké lze koupit na jižní Moravě. Zmíněný výčet nejkvalitnějších výrobků vzešel z prvního ročníku soutěže o Regionální potravinu Jihomoravského kraje.

jidlo2-250

 

"Soutěž obeslalo 18 výrobců s 54 výrobky," řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD) s tím, že soutěžní porovnání potravin má posílit domácí výrobce a "podpořit jejich snahu dát na pulty kvalitní a chutné výrobky vzniklé v regionu, jejichž vlastnosti jsou garantovány".

Odborné komise posuzovala potraviny v šesti kategoriích. "Její členové hodnotili originalitu, původ a inovativnost ve zpracování, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsob výroby, design výrobků, jeho vliv na zdraví zákazníka i dostupnost na trhu," řekl hejtman. Dodal, že vítězné výrobky se veřejnosti představí poprvé na českobudějovické Zemi živitelce a na jihomoravských krajských dožínkách.

Soutěž vyhlásil Jihomoravský kraj ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Mendelovou univerzitou, Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Krajskou veterinární správou a Regionální agrární komorou Jihomoravského kraje. První ročník potravinářské soutěže o titul Regionální potravina Jihomoravského kraje 2010 navazuje na souběžné hodnocení výrobků v pátém ročníku soutěže Zlatá Chuť jižní Moravy.

V kategorii Mléko a mléčné výrobky zvítězila kozí brynza Sedlák (Eva Sedláková), na druhém místě se umístil Olešnický tvaroh jemný (mlékárna Olešnice) a na třetím Olešnický tvaroh tvrdý (Mlékárna Olešnice).

V kategorii Pekařské a cukrářské výrobky zvítězil Jogurtový dort (Václav Labský, Brno), na druhém místě se umístil Újezdský dalamánek se škvarkama (Largo Brno, Újezd u Brna) a třetí místo obsadil Koláč svatební (Zemskpol Sloup).

V kategorii Maso a masné tepelně opracované a trvanlivé výrobky získal prvenství Židlochovický pršut z kotlety (František Janíček), druhé místo obsadil salám Židlochovák (František Janíček) a na třetím místě skončila Židlochovická zlatá paštika od téhož výrobce (František Janíček).

V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil Jubiler 1680 (Jihomoravské pivovary), na druhém místě se umístil Alkostop (Jihomoravské pivovary) a na třetím Havran (Jihomoravské pivovary).

V kategorii Ovoce a zelenina zvítězil Česnek z Bořitova (Jaroslav Crhák), následovaný Tradiční klasickou znojemskou okurkou (družstvo Znojemská okurka) a Zelím kysaným v slaném nálevu (Agro Brno-Tuřany).

V kategorii Ostatní výrobky se nejlépe umístilo Ovoce s medem - višeň (Vavřinec Turčín), na druhém místě Knedlík s hruškovými povidly a tradiční českou pracharandou (Svoboda, výroba domácích knedlíků), na třetím pak Med medovicový z Malé Hané (Miroslav Mašek).

Jiří Nováček

Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci