Už v květnu si pochutnají v Kongu na kaprech z moravských Pohořelic. Šupináči i lysci putovali do africké země v podobě váčkového plůdku po žádosti tamní vlády, která stála o zušlechtění rybího chovu. Načasovat úspěšnou expedici do Konga je věcí rybářském umu.
Velký díl zdařilého transportu leží rovněž na dodrženém, přesném odletu. „Vše musí být naplánované dokonale, neboť o úspěchu rozhodují hodiny. Vypočítán musí být čas od výtěru až po vypuštění váčkového plůdku do tamních vod,“ prozrazuje obchodní náměstek Rybnikářství Pohořelice Pavel Míšek. Ryby z Moravy zamířily do Konga poprvé v roce 2007 a po úspěchu k nim vloni na jaře přibyly také plůdky amura a tolstolobika. Zásadní rozdíl, proč se kaprům v Africe daří, je neustálé vedro. Ryba proto roste na rovníku po celý rok. A tak se čeští kapři mohou, na nadcházející květnové Vánoce v Kongu, dostat už po roce, zatímco u nás si musíme na průměrnou velikost i váhu počkat tři až čtyři zimy.
Text a foto: Petr Podroužek