Umístění: Společnost Zajímavosti Nejlepším výčepním Pilsner Urquell na Moravě je Jakub Šrubař

Nejlepším výčepním Pilsner Urquell na Moravě je Jakub Šrubař

Brno 17. června 2011 – Šestý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender završil sérii čtyř regionálních kol. Barmani a výčepní plzeňského ležáku z celé Moravy dnes změřili své dovednosti v brněnské restauraci Tuřanská Beseda. Vítězem se stal Jakub Šrubař z restaurace Dům vína U Datla, Frýdek - Místek. Právě vítěz klání a další čtyři nejlepší si zajistili postup do celostátního kola, které se uskuteční v Plzni 4. srpna. Celkově v Brně soutěžilo 23 výčepních, z toho 8 žen.

Soutez-vycepnich

 
"Už můj dědeček provozoval hospodu. Práce výčepního byl můj sen, chtěl jsem pokračovat v jeho práci, i když rodiče byli dlouho proti," říká Jakub Šrubař a dodává: "Mým cílem v regionálním kole bylo umístit se mezi pěti a postoupit, vítězství mě příjemně překvapilo. Pivo miluju a snažím se pozvednout úroveň pití piva u nás na Moravě. V hospodě, kde pracuji, máme slogan ´Zde pivo čepujeme na hladinku, čepice nosíme na hlavě´."

Brněnské kolo přivítalo nejlepší výčepní „plzně“ z celé Moravy. Další regionální kola proběhla v tomto týdnu v Plzni, Praze a Benešově. I z nich postupuje vždy pět nejúspěšnějších. Společně tak utvoří elitní dvacítku, která se utká v Plzni 4. srpna v národním finále. S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získá vítěz pivo na rok zdarma a také možnost uvařit si společně se sládkem Václavem Berkou vlastní várku piva do své provozovny. Hlavní výhrou je ale samozřejmě možnost utkat se o celkový triumf v mezinárodním finále, které se koná letos na začátku října v Plzni a Praze.

„V moravském regionálním kole nás nejvíce zaujal fakt, že všichni soutěžící servírovali pivo s úsměvem,“ komentoval průběh soutěže v Brně starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodal: „To odpovídá slovům jednoho z účastníků předkol soutěže, kterými odpověděl na otázku, proč se má pivo servírovat s úsměvem. Odpověď byla stručná ´bo s kyselým ksichtem nechutná´. Ale nyní vážně k vítězi. Jakub Šrubař splnil vše, co jsme očekávali od vítěze. Vedle perfektního čepování nepustil moderátora ke slovu.“
Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2011 se přihlásilo celkem 320 výčepních
a barmanů z celé České republiky. Ještě před regionálními koly proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Do každého regionálního kola postoupilo vždy cca 30-35 nejlepších výčepních.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender všem zájemcům otevírá nové možnosti. Titul nejlepšího výčepního je prestižní nejen pro jeho nositele, ale je i přínosem pro restauraci, kde jeho majitel působí. Prokazatelně zvedá tržby a zajišťuje zájem veřejnosti. Soutěž je výzvou také pro ženy. V loňské konkurenci dalších 250 výčepních z Čech, Moravy a Slezska se v národním kole probojovala na druhé místo Jana Zachariášová z brněnského  VŠK Terč, a svým úspěchem vyvrátila předsudky, že je výčepnictví ryze mužskou záležitostí.

Postupující do celostátního kola:
Jakub Šrubař, Dům vína U Datla, Frýdek-Místek
Jan Matoušek, Hostinec U Bláhovky, Brno
Jan Najman, Plzeňská pivnice, Kroměříž
Pavel Matula, Pivnice U Čápa, Brno
Vít Školl, Hostinec Tuřanská Beseda, Brno-Tuřany

(red), foto: archiv organizátorů


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci