Umístění: Společnost Zajímavosti Ochutnávka hmyzu v Brně

Ochutnávka hmyzu v Brně

Brno, 18. května 2010 - Ve dnech 25. až 27. května 2010 se Vám na brněnském výstavišti v rámci Ekologických veletrhů na stánku č. 164A v pavilonu P naskytne zdarma jedinečná příležitost ochutnat vybrané hmyzí speciality.

DSC02177_250

 
Tento netradiční gurmánský požitek je v dnešní době výsadou běžného jídelníčku asijských a afrických států, u nás za něj však ve vybraných luxusních restauracích zaplatíte nemalé částky.

Jedná se již o třetí ročník této akce a pokrmy pro Vás již tradičně bude připravovat profesionální kuchař Petr Ocknecht. Tento specialista se entomofágií zabývá již sedmým rokem a uvedl pokrmy s hmyzem dokonce i na stoly špičkových restaurací.

DSC02135-468

Entomofágie, tedy "konzumace hmyzu", je znovuobjeveným trendem moderní civilizace. Od prvopočátků lidských dějin byl hmyz obvyklou součástí jídelníčku a v mnoha částech světa pokračuje tato tradice kontinuálně do dnešních dnů. Výjimkou je pouze Evropa, kde postupně s vývojem civilizace bylo od konzumace hmyzu ustoupeno.

hmyzi_speciality
Ukázky hmyzích specialit

Konzumace hmyzu je pro člověka prospěšná, protože jejich tělíčka jsou tvořena vysoce kvalitní bílkovinou, která je srovnatelná s bílkovinami drůbeže či ryb, maso hovězí či vepřové kvalitou dokonce předčí. Kromě toho obsahují také značné množství esenciálních aminokyselin.

DSC02124-468


Hmyz také obsahuje omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Tyto kyseliny působí preventivně proti srdečním a mozkovým onemocněním, zmírňují potíže při bolestech kloubů, mají protizánětlivý účinek a příznivě působí na rozvoj dětského mozku. Zástupci hmyzu obsahují také chitin, který je vzhledem k podobným prospěšným účinkům často nazýván "živočišnou vlákninou". Zlepšuje trávení, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva a také proti rozvinutí alergií. Preparáty s obsahem chitinu patří mezi vysoce ceněné potravinové doplňky. Nevšední kuchařské umění při přípravě cvrčků na másle, hmyzích woků, švábů v těstíčku a dalších lahůdek můžete naživo obdivovat na stánku č. 164A zpravodajského serveru EnviWeb.cz v prostřední den veletrhu, tj. ve středu 26.5. od jedenácti hodin, v ostatních dnech pak bude k dispozici studená hmyzí kuchyně a ukázka živého hmyzu.

(red), ilustrační foto Kryštof Turek


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci

Komentáře a dotazy k produktu  

 
0 #2 2010-05-24 08:53
Ty se ofrkuješ, ani sám nevíš, kolik už jsi takových brouklů snědl.. ve některých běžných potravinách je vždycky nějaké malé procento hmyzu. Např. obyčejná mouka, nebo i ovoce jako třešně a pod. Jsou o tom i specializovaný stránky, např. www.hmyznataliri.cz
Citovat
 
 
0 #1 2010-05-19 13:10
Brrrrr, jak lidi můžou jíst brouky?
Citovat