Brno, 12. září 2011 - „Jsme zahlceni! Však se podívejte, jak to tu vypadá!“ rozpřáhne na uvítanou ruce František Hlaváč nad desítkami sudů, barelů a konví a mnoha lahvemi a demižony s čirou tekutinou. Obřanská pálenice vypadá v tu chvíli napůl jako alchymistická dílna, napůl jako sklad nebezpečného chemického odpadu. Ve zhruba stovce nádob v budově pálenice a na dvoře se však skrývá pouze ovocný kvas, který čeká na to, až se změní na lahodnou pálenku.

„Loni nebylo téměř nic, trošku to zachraňovala jablka. Ale letos se urodilo hodně meruněk a švestek bude určitě také dost,“ tvrdí Hlaváč. Pokud máte zahradu, stačí se podívat – stromy se téměř lámou pod tíhou ovoce, letošní úroda je zkrátka rekordní!
To potvrzuje i Pavel Černý z Modřic, který právě přiváží jednu ze čtrnácti padesátilitrových beček s meruňkovým kvasem. „Meruňky jsme sklízeli z osmi stromů, které jsou staré čtyřicet let,“ říká a jeho manželka dodává, že takovou úrodu už dlouho nepamatuje. „Nezavařujeme, s tím je moc práce. Meruňkovice je lepší – ta se nezkazí,“ říká se smíchem paní Černá a doplňuje, že pálenkou obdaruje i příbuzné a známé. O tom, že by se nevypila, rozhodně nepochybuje…

Řada chlapů by Františku Hlaváčovi určitě záviděla, že ochutnává každou pálenku, která pomalým pramínkem vytéká z destilační kolony. „To víte, mám v povinnostech pálenku kontrolovat,“ říká lakonicky, zatímco bedlivě sleduje kontrolní lihoměr u chladiče. Ovšem v srpnových vedrech prý měl u rozpálených kotlů pekelné šichty. „Musel jsem si chladit hlavu vodou z hadice – jinak to nešlo!“.

Provozovat pálenici přitom není jen tak, každá z nich je pod bedlivým dohledem státu. „Celníci chodí pravidelně co dva měsíce a také na neplánované přepadovky,“ vysvětluje Hlaváč a ukazuje na desítky pečetí, které jsou snad na každé trubičce destilačního zařízení. Ostatně stát si díky letošní úrodě přijde na své – z každého litru stoprocentního lihu zaplatíte daň 143 korun. Ovšem jen pokud se vám podaří rezervovat si volný termín v některé z pálenic. „My máme obsazeno na měsíc dopředu,“ krčí rameny Hlaváč. Kvasí – li vám tedy v sudu úroda letošního ovoce, co nejdřív si zajistěte, kde vám ho vypálí!
tof, foto: Kryštof Turek