Brno, 2. března 2012 - Mnoho se poslední dobou hovoří o nabídce bezmasé kuchyně, která je obecně nedostatečná. V tradičních restauracích a jídelnách v ČR je výrazný nedostatek nabídky kvalitních vegetariánských restaurací, které by uspokojily všeobecnou poptávku po částečné nebo úplné bezmasé stravě, která je stále intenzivnější i mezi nevegetariány.

Brněnský OREA Wellness Hotel Santon zúročil své zkušenosti z pořádání Farmářských trhů, které se v tomto hotelu již staly tradicí. Standardně a dlouho již nabízí svým hostům vegetariánská jídla z kvalitních čerstvých regionálních surovin. Tato idea vzešla z dlouhodobé spolupráce České společnosti pro výživu a vegetariánství a OREA Hotelu Santon.
V návaznosti na tyto zkušenosti a možnosti, se v sobotu 25. února 2012 uskutečnila v hotelu první ryze vegetariánská svatba pro 111 svatebních hostů.

Snoubenci, oba přísní lakto-vegetariáni, si řekli přímo v hotelu své „ano“ a po detailních přípravách slavnostního menu zasedli hosté ke stolu, aby ochutnali: vedle hlavního chodu, kterým byl zeleninový špíz v pikantní hrašce a římské špenátové placičky byl k dispozici i studený bufet, který obsahoval například dýňovou polévku, kung-pao z uzeného tempehu a tatarák z dýně hiokaido s čerstvými tousty. Pro děti pak byla připravena luštěninová polévka z červené čočky nebo cizrnové měšce s omáčkou z lišek.
Tato jídla a mnoho další vegetariánských specialit připravila kuchařka paní Drahomíra Pospíšilová, která je velkou příznivkyní zdravého a alternativního stravování – intenzivně se zajímá o vegetariánskou, veganskou i ajúrvédskou kuchyni.
red, foto: Roman Knotek