„Výlov je velmi oblíbený mezi veřejností, je tu řada cizích návštěvníků nejen z okolních vesnic, ale i z Blanska či Brna. Co se týká návštěvnosti, tak velká tady snad ještě ani nebyla,“ zhodnotil starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl sobotní den s tím, že výlov rybníku Olšovec je jednoznačně největší akcí, kterou obec pořádá. Podle starosty je výlov také jedna z mála možností, kde si lidé mohou koupit čerstvé místní ryby – a i on sám potvrdil, že z výlovu neodejde s prázdnou. „Určitě si odnesu nějakého dravce – buď štiku, nebo candáta,“ prozradil Šíbl.
„Výlov probíhal tak, jak má. Nástup jsme měli v šest hodin ráno, chlapi se sešli a dali jsme si štamprli na přípitek a na svatého Petra, patrona rybářů. Na zátah jsme pak šli o půl sedmé,“ uvedl hlavní porybný Josef Kocman, který velel výlovu s tím, že rybářům přálo i počasí. „Lepší počasí jsme chtít nemohli - lidé přišli, protože sluníčko je vytáhlo ven. Jak neprší za krk, tak je to dobré,“ podotknul Kocman a dodal, že celkem se výlovu zúčastnilo na pětatřicet rybářů. „Návštěvníkům jsme nabízeli hlavně kapry, to je doména českých vod, dále tolstolobiky, amury, líny, candáty a štiky,“ vysvětlil Kocman.
A může mít vůbec rybář po náročné celodenní šichtě v blátě, mezi káděmi a prokřehlý na kost chuť na rybu? „Po lovu ne, na to musí být klid! Ryba se musí připravit, zabít, očistit, a to se nedá, když toho má člověk plné zuby a je rád, když se večer uloží do postele,“ prozradil se smíchem Kocman.
autor a foto: Kryštof Turek