Umístění: Společnost Zajímavosti Rybářské žně vrcholí... A uvíznutí v bahně vás bude stát láhev rumu!

Rybářské žně vrcholí... A uvíznutí v bahně vás bude stát láhev rumu!

Brno/Jedovnice, 9. listopadu 2011 - V ty dny vstávají hodně dlouho před úsvitem. A zatímco vy stále ještě spíte, oni se v pološeru převlékají do nepromokavých oděvů, šikují do zástupu na břehu rybníka, mrznou na loďkách a brodí se ledovou vodou. To vše pro to, abyste si o hezkých pár hodin později a dorůžova vyspaní mohli vybrat z řady kádí čerstvé ryby dle vaší chuti.

Vylov-rybnika-olsovec-jedovnice-2011

 
Nám však rybáři z Jedovnic, kde o čtvrtém říjnovém víkendu proběhl výlov rybníka Olšovce, potvrdili, že by náročnou dřinu za nic na světě neměnili. Výlovy podle nich k podzimu neodmyslitelně patří a pro rybáře znamenají jeden z největších svátků!   

„Před šestou se sejdeme, vedoucí výlovu nás rozdělí na dvě poloviny, a jde se na to. Krajem vody se táhnou lodě, na nich jsou lana a sítě a postupně se jedna a druhá strana stahuje ke stavidlu,“ vysvětluje jeden z rybářů Zdeněk Špíšek a dodává, že největším nepřítelem rybářů je zima. „Když se člověk hýbe a pracuje, tak to jde, ale když musíte stát a čekat na ostatní, tak to člověk rychle prochladne,“ podotýká Špíšek s tím, že samotný zátah trvá kolem půl hodiny.      
„Občas se ale nezadaří, protože na dně je takové břicho bahna. Když kluci zarvou sítě moc hluboko, tak řežeme bahno a nechytneme nic. Pak se musí jít znovu,“ upozorňuje Špíšek.

Ostatně na bahno si rybáři musí dávat setsakramentský pozor, uvíznout v něm při zátahu znamená potupu! „Když někdo zapadne do bahna, tak se musí chlapům, kteří ho zachrání, vyplatit půllitrem rumu. To je mezi rybáři platidlo,“ vysvětluje se smíchem Špíšek.   

A jaké ryby si lidé nejčastěji odnášejí? „Samozřejmě si berou hodně kapry, ale poslední dobou se lidé soustřeďují také na dravce. Třeba candát je u nás považovaný za nejchutnější rybu. Musí se ale umět dobře upravit a úprava to musí být blesková. Žádné dlouhé vaření, candát je výtečný na minutku a pak je to opravdová chuťovka,“ dodává Špíšek.

To potvrzuje i starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl, který přiznal, že si domů odnese právě candáta. Letošní výlov přitom považuje za velmi zdařilý. „Je oblíbený mezi širokou veřejností a myslím si, že dnes už je Jedovnicích největší akcí v celém roce,“ uzavírá Šíbl s tím, že každoročně si jej nenechají ujít desítky tisíc návštěvníků.
Všem z vás, který jste si některý z letošních výlovů na jižní Moravě nenechali ujít, tedy hezky po rybářsku přejeme: „Petrův zdar!“      

(tof), foto: Kryštof Turek

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci