Umístění: Kultura Folklor a vinařství Ledové víno – vinaři čekají na mrazy

Ledové víno – vinaři čekají na mrazy

Přestože naprostá většina hroznů z vinic je již dávno sklizená, mnozí moravští vinaři čekají, až uhodí pořádné mrazy – teprve tehdy se mohou sklízet poslední hrozny, určené k výrobě speciálního ledového vína. „Hrozny se sklízí v noci a při mrazu to je pro sběrače náročné. Na sběr musíme svítit a také nesmíme zapomenout na teplé ponožky a nápoje,“ říká mikulovský vinař Ing. Petr Marcinčák.

Ledové víno

 

Ledové víno se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň –7 °C, část vody přitom ve formě ledových krystalků zůstane nevylisována v hroznech. Získaný mošt má vysoký obsah cukru, pomalým kvašením pak vznikne velmi plné, sladké, aromatické víno s ovocnými a medovými tóny. Ledové víno společně se slámovým vínem patří mezi vyhledávané vinařské lahůdky, čemuž odpovídá i jejich cena.


Nemohou však nepoctiví vinaři pomoci ledovému vínu v mrazicích boxech? Tento postup by odporoval vinařskému zákonu, vzhledem k pravidlům uznávání přívlastkových vín je nemožné, aby se takové víno objevilo na trhu. Podle Ing. Bronislava Pavelky, vedoucího oddělení kontroly vína Inspektorátu SZPI v Brně, je kontrola ledových vín striktní: „Inspektor ověřuje hrozny a jejich původ přímo ve vinohradu, po vylisování hroznů změří cukernatost. Zda bylo ledové víno vyrobeno z hroznů zmražených v mrazicím boxu, by šlo zjistit kontrolou dokumentace, protože množství vyrobeného vína musí odpovídat množství skutečně ověřených hroznů.“ Možnost, že by se na trh dostala vína vyrobená za pomoci mrazicích boxů, je téměř nulová.

 

Ledové víno

 


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci