Doba stříhání prvních hroznů, burčáků a slavností vína je za dveřmi. Rok co rok vinaři netrpělivě obhlížejí své vinice, sledují počasí, odhánějí špačky a připravují sklepní hospodářství na výrobu lahodného moku. Jaký bude tento ročník, ptáme se samotných vinařů.
„Staří vinaři vždy říkali, že ročník vína se hodnotí až potom, co je sklizeno a víno je ve sklepě. Proto dělat předčasně odhad budoucího ročníku je ošidné a tyto předpovědi je třeba brát s jistou rezervou,“ říká Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra. „Faktem je, že dosavadní průběh vegetace révy byl velmi dobrý. Réva měla dostatek sluníčka a bylo i relativně dostatečné množství srážek, zejména ve fázích, kdy to réva nejvíce potřebuje. Násada hroznů je většinou nadprůměrná a bylo na zvážení udělat případnou redukci sklizně.
Pokud dobrý průběh počasí vydrží ještě v září a v říjnu, bude mít tento ročník určitě potenciál zařadit se mezi vynikající ročníky vína,“ slibuje. „Jaké víno bude, závisí nejen na kvalitě a vyzrálosti hroznů, svou roli hraje i poloha vinice a také úroveň technologie zpracování včetně ,rukopisu vinaře‘ a jeho znalostí a zkušeností. Mnohá naše vinařství mají technologické vybavení naprosto srovnatelné se špičkovými podniky vyspělých evropských vinařských zemí. Také ,know-how‘ našich vinařů se stále zlepšuje,“ tvrdí Pavel Krška.
A jak vidí letošní úrodu Ing. Jan Stávek, majitel Vinařského dvoru Němčičky? „Vzhledem k tomu, že pro prvotřídní zralost hroznů je nejdůležitější průběh počasí při jejich dozrávání, můžeme díky letošním příznivým klimatickým podmínkám předpokládat, že na keřích bude více hroznů než v běžných letech,“ věří Jan Stávek. „Je pak jen na vůli vinohradníka a vinaře, jestli všechny hrozny na keři ponechá, nebo úrodu vhodně zredukuje tak, aby pro výrobu vína získal vyzrálejší a extraktivní surovinu. Proto budou zřejmě v tomto roce v kvalitě vín výraznější rozdíly a bude možné snáze odlišit výrobce, kteří management ve vinici přizpůsobují výhradně kvalitě vína, a ty, kteří vyrábí vína průměrná. Při vhodně zvolené technologii budou letošní vína typická pro naše oblasti, tedy se svěžím ovocitým buketem,“ odhaduje.
„Letošní ročník vidím velmi slibně a hodnotím jej jako nadprůměrný vzhledem k úrodě hroznů a průměrný, co se týče teplot,“ hodnotí Ing. Václav Cícha, majitel Vinařství rodiny Cíchovy. „Lišit se bude samozřejmě oblast od oblasti a vinař od vinaře. Někteří například nezvládnou nápor padlí a peronospory, jak je vidět i v našem regionu,“ upozorňuje. „Teď už jenom aby bylo hodně sluníčka, vláhy a nepostihlo nás krupobití. Musíme se také dobře vypořádat s nálety špačků a pro pozdější sběry, jako jsou ledová vína, být připraveni na nápor kvíčal. A můžeme se těšit na jeden z velmi dobrých ročníků,“ optimisticky uzavírá.