„Malí a střední vinaři jsou kořením života na Jižní Moravě. Viničky a vinice, vinné sklípky, sklepy a sklepní uličky zdobí jihomoravskou krajinu a dávají tomuto kraji zvláštní, nezapomenutelný ráz. Ten spolu s prožitky u dobrého moravského vína láká k novým návštěvám a k poznávání dalších viničních hor i nových ročníků našich vín,“ říká profesor Vilém Kraus, prezident festivalu.
Podle něj je nejlepší naučit se poznávat a vychutnávat vína přímo u jejich výrobců. „K poznávání moravských vín je nutné vytvářet poučeným konzumentům plný a působivý prožitek spojený s atmosférou vinných sklepů a s vyprávěním vinaře. Kdo chce poznat krásu našich vín, musí na sebe nechat zapůsobit krajinu, prostředí vinic i jihomoravských obcí a jejich obyvatel. Za vínem se musí občas přijet a pak si budete umět lépe vybrat i v městské vinotéce,“ podotýká Kraus.
A jak se na návštěvu u vinařů co nejlépe připravit? „Před návštěvou vinných sklepů se napřed orientujte kolik otevřených sklepů je v obci a kolik jich chcete navštívit. Nepijte předem žádný tvrdý alkohol a nejezte žádná silně kořeněná jídla. Věnujte se všemi smysly degustaci každého vína a sdělte si své dojmy s vašimi společníky. Během degustace můžete své smysly občerstvit douškem čisté vody. Sledujte pozorně výklad vinaře a ptejte se na všechno co jste zatím nepoznali,“ doporučuje Kraus.
Podzimní festival začíná v sobotu 17. října, kdy budou sklepy otevřeny od 10 do 21 hodin. V neděli pak pokračuje od 11 do 13 hodin, mezi jednotlivými obcemi bude zajištěna kyvadlová doprava. Více informací na www.OtevreneSklepy.cz.
Co jste možná nevěděli…
První vinice pod Pavlovskými vrchy založily římské legie již ve 3. století našeho letopočtu, k velkému rozšíření pěstování vinné révy v kraji došlo v době Velkomoravské říše. V polovině 13. století, kdy se Mikulovsko a Valticko staly součástí panství Lichtenštejnů, patřil již obchod s vínem k největším zdrojům příjmů šlechty i měšťanů.
(tof, foto: tof)