Umístění: Kultura Folklor a vinařství Na trh míří Svatomartinské víno

Na trh míří Svatomartinské víno

Na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, můžeme poprvé ochutnat vína z letošní sklizně. Do obchodů poputuje okolo 750 tisíc lahví vína pod společnou značkou Svatomartinské 2008. Je to o zhruba 130 tisíc více než v loňském roce. Jde o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačila získat svůj osobitý půvab a charakter.

Svatomartinské víno

 
„Tato značka je pro spotřebitele jakousi zárukou, že se pod ní objeví pouze kvalitní a ověřená mladá vína,“ hodnotí Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra. „Do letošního ročníku Svatomartinských vín se přihlásilo celkem 86 vinařství, tedy o 14 více než v loňském roce a o více než 50 oproti roku, kdy bylo Svatomartinské uvedeno na trh vůbec poprvé,“ komentuje Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.
Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd: bílé víno – odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané (typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité, suché víno), růžové víno – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (příjemné, ovocité, suché víno), červené víno - odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (hladké sametové, suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace).
Tyto odrůdy byly vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve a nabízejí tak potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Navíc je každé víno před uvedením na trh posouzeno nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Označení Svatomartinské pak mohou nést pouze vína, která splnila všechna požadovaná kritéria. Mezi Svatomartinskými víny jsou jak vína vyrobená z jedné odrůdy, tak i cuvée (vína vyrobená z více odrůd).

Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd

Typ Alkohol max. Zbytkový cukr Senzorická charakteristika Doporučená technologie
Bílé 12,5% obj. Suché Zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2. Nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách, odkalení, čistá kultura kvasinek.
Růžové 13,0% obj. Suché Svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; možný mírný obsah CO2.
Krátké vyluhování rmutu (2-6 hod) s okamžitým šetrným lisováním, případně samotok; nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách, odkalení, čistá kultura kvasinek.
Červené 13,0% obj.
Suché Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2. Karbonická macerace nebo klasické otevřené či uzavřené kvašení rmutu s následným biologickým odbouráním kyseliny jablečné.

 

Trendy ve výrobě Svatomartinského

Trendy ve výrobě Svatomartinského

 Údaj za rok 2008 je odhadem.

Počty vinařů a vzorků vín

Počty vinařů a vzorků vín

 Údaje za rok 2008 vychází z počtu dosud přihlášených vinařských společností

 

Tipy na vinařské akce spojené s ochutnávkou Svatomartinských vín

Datum Místo
11. 11. 11:00 Ochutnávku Svatomartinských vín na Náměstí Svobody v Brně
11. 11. 11:00 Křest Svatomartinských vín na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti
11. – 16. 11. Svatomartinská vína - Svatomartinské mlsy v Čejkovicích
11. 11. Svatomartinské slavnosti v areálu Sklepů pod Kraví horou v Bořeticích
14. 11. 16:00 Svěcení vína, Gajdošův sál na zámku v Mikulově
15. 11. Slavnostní vítání Svatomartinského vína v Hustopečích
15. 11. Svatomartinské sklepy ve Velkých Pavlovicích
15. 11. Svatomartinské slavnosti se slavnostním svěcením vína v Bzenci
15. 11. Kateřinské chutnání vín v Strážnici
16. 11. Svěcení vína v Uherčicích
22. 11. Šohajský košt mladých vín v Hustopečích
6. 12. První svatomartinská ochutnávka vín z Podpálaví v Klentnicích
26. 12. 14:00 Košt mladých vín ve Starovicích
26. 12. III. Štěpánský košt mladých vín velkopavlovické vinařské podoblasti v Boleradicích
28. 12. Svěcení mladých vín spojené s ochutnávkou ve Vranovicích

 

Zdroj dat, foto: Národní vinařské centrum


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci