Podle ředitele odboru zemědělských statistik ČSÚ Jiřího Hrbka tvoří největší podíl vinice 20 a více let staré (47 procent), neustále ale také roste podíl nově vysázených vinic ve stáří tří až devíti let (35 procent).
V nových výsadbách převažují podle ČSÚ červená moštová vína.
Celkem 3,9 procenta vinic je obhospodařováno v režimu ekologického zemědělství. ČSÚ registroval v ČR celkem 11 583 vinařů, z toho 65 ekologických vinařů.
Také spotřeba vína v ČR stále stoupá, v roce 2009 dosáhla na osobu a rok celkem 18,5 litru, z toho vína z vinných hroznů tvořila 16,3 litru. „Oproti roku 1920 se spotřeba vína v ČR zvýšila trojnásobně,“ uvedl Hrbek.
Na rozdíl od okolních zemí tvoří v ČR vinařství a vinohradnictví jen nepatrný podíl na celkové zemědělské produkci, jde o necelé jedno procento. V Rakousku ale tento podíl činí více než sedm procent. „Je to dáno historicky – v Rakousku, ale i Německu, nemusely vinohrady tolik jako u nás ustupovat klasické vysokoprodukční zemědělské výrobě, jako je třeba pěstování pšenice,“ uvedl Hrbek.
V ČR se spotřebuje asi třetina vína z domácí produkce, dvě třetiny tvoří dovážená vína. Přesto se i z ČR víno vyváží, zejména na Slovensko (přes 90 procent), do Polska (4,5 procenta) a Maďarska (1,5 procenta). Nejvíce vína se naopak do ČR dováží z Itálie (38,7 procenta), Maďarska (13,39 procenta), Španělska (13,06 procenta) a Slovenska (10,84 procenta).
Nižší podíl na celkové zemědělské produkci, rostoucí tuzemská spotřeba a výsadby nových vinohradů podle Hrbka představují potenciál pro další rozvoj tuzemského vinařství. „Perspektiva je ale zejména v kvalitě, ne objemu. Ukazuje se to již v současné době, kdy se zvyšuje podíl jakostních vín na úkor ostatních,“ konstatoval ředitel zemědělských statistik ČSÚ.