Umístění: Kultura Folklor a vinařství Večer vína s hudbou v Brně - víme co s čím ladí!

Večer vína s hudbou v Brně - víme co s čím ladí!

Brněnské Divadlo Reduta a Vinná galerie pořádají 25. února v 19.00 hodin jedinečný večer, během kterého se propojí chutě a vůně nejlepších vín s hudbou napříč žánry. Podle pořadatelů se jedná zřejmě o první podobnou akci na světě. „Hudba a víno je dvojice, jež má k sobě blíž, než by se mohlo na první pohled zdát. Kdo s múzou naslouchá tónům vysokého umění, bývá často přítelem dobrých vín,“ říká Tomáš Vican, majitel brněnské Vinné galerie. Vyhledávaná vinotéka a vinárna na Lužánecké ulici tak další aktivitou, v níž se snoubí víno s hudbou, naplňuje své motto „svět vína a umění“. „Zdá se, že s podobnou aktivitou budeme první na světě,“ pokračuje Vican, který je mj. i producentem úspěšných filmových komedií Bobule a 2Bobule.

Vino-logo

 

Milovníci a znalci kvalitního vína dokážou vyjmenovat bezpočet faktorů, které mohou ovlivnit chuť a vůni podávaného nápoje. Podle britských vědců však vnímání chuti vína neovlivňují jen podmínky skladování a teplota podávání, ale také výběr hudby. Tóny plynoucí uchem k mozku mohou harmonizovat s chuťovými tóny vín, nebo naopak požitek z degustace zkazit.

Podle odborníků tak při poslechu středověkých pijáckých písní Carmina Burana může být chuť odrůdy Cabernet Sauvignon až o šedesát procent bohatší a robustnější. Rocková hudba ve stylu Rolling Stones se s touto odrůdou rovněž doplňuje. Takový Syrah 2006 z Chile ale snese raději tóny operního zpěvu.

Bile



Výzkumem účinků hudby při degustaci vína se zabývali psychologové z univerzity v Edinburghu, kteří spolupracovali s producentem vína Aureliem Montesem z Chile. Hudba různých žánrů podle psychologů stimuluje různé části mozku, takže při degustaci vína může mít významný vliv na vnímání chutí a vůní. „Je to poprvé, co bylo vědecky prokázáno, že hudba může ovlivňovat
vnímání jiných smyslů a měnit způsob vnímání chutí vína,“ tvrdí profesor Adrian North z Univerzity Heriota-Watta v Edinburghu. S nápadem pro studii přitom přišel sám vinař z Chile, který svým sudům vína hraje gregoriánské chorály a který rovněž tvrdí, že jemné vibrace zlepšují
kvalitu nápoje. „Zaujal mě Montesův přístup, a tak jsem se odhodlal zjistit, jak by mohla hudba ovlivňovat chuť jeho vín,“ tvrdí profesor North z katedry aplikované psychologie. „Moc se mi líbí nápad, že by hudba mohla mít tak výrazný vliv na způsob, jakým vnímáme chuť vína,“ komentoval závěry studie David Williams, šéfredaktor magazínu Wine and Spirit.

Kytara



Cabernet Sauvignon nejlépe ladí s písněmi All Along the Watchtower od Jimiho Hendrixe, Honky Tonk Woman skupiny Rolling Stones, Live and Let Die skupiny Beatles a Won't Get Fooled Again skupiny The Who. Chardonnay nejlépe chutná s písněmi Atomic od skupiny Blondie, Rock DJ zpěváka Robbieho Williamse, What's Love Got to do With It v podání Tiny Turnerové a Spinning Around z hrdla Kylie Minogueové. Syrah si úchvatně notuje při poslechu Pucciniho Nessun Dorma v podání Luciana Pavarottiho, Orinoco Flow éterické zpěvačky Enyi, Chariots of Fire od Vangelise či Canon z repertoáru Johanna Pachelbela. Merlot konsonuje s písněmi Sitting On The Dock Of The Bay soulového zpěváka Otise Reddinga, Easy v podání Lionela Ritchieho, Over The Rainbow zpěvačky Evy Cassidyové a Heartbeats v podání Joseho Gonzaleze.
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci