Umístění: Kultura Folklor a vinařství Vinaři sklízeli ledové víno

Vinaři sklízeli ledové víno

Dolní Dunajovice se topí ve tmě, sněží a teploměr ukazuje sedm stupňů pod nulou. Přesto se na vinici za obcí schází na čtyřicet brigádníků, aby sklidili poslední víno roku 2009. Začíná svítat a sběrači obratně stříhají zmrzlé hrozny do připravených přepravek. Z nich poputují rovnou do lisu a nesmírně sladký mošt se za několik měsíců přemění na ledové víno. 

Led.vin

 

A proč vinaři sklízejí zrovna v takové zimě? „Rozhodující je teplota minimálně mínus sedm stupňů, pak dochází ke krystalizaci vody uvnitř bobulí. Celé neporušené hrozny se poté okamžitě lisují. Při lisování dochází k tomu, že zmrzlá voda zůstává uvnitř bobule a z hroznu vytéká nasycený roztok aromatických a minerálních látek a cukru,“ vysvětluje Pavel Herko, výrobní náměstek společnosti Vinofrukt. 

Vyrábět ledové víno je ovšem značně rizikové – i proto jeho cena začíná na třech stech korunách za pouhé dvě deci. „Může se stát, že když je deštivý rok, hrozen začne hnít, je napadán plísněmi, při deštivém počasí může také hrozen spadnout na zem,“ podotýká Herko s tím, že ze sedmi hektarů, které původně plánovali na ledové víno, kvůli nepřízni počasí raději pět hektarů sklidili ještě před zimou. Navíc výlisnost se u ledových vín pohybuje pouze mezi 10 a 25 procenty a konečně víno je třeba chránit i před nenechavci. „Vinici hlídáme čtyřiadvacet hodin denně, ve dne v noci,“ dodává Herko.

Pokud se přes všechna úskalí ledové víno povede, rozhodně však stojí za ochutnání! „Barva ledového vína je intenzivně slámově žlutá až jantarová, víno je nesmírně bohaté na ovocné aroma a jeho chuť je sladká. Víno bych doporučil ke sladkým dezertům, a ke slavnostním příležitostem,“ uzavírá Herko.

Led.vin2


(tof)
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci