Umístění: Kultura Folklor a vinařství Vinařské obce na Hodonínsku startují burčákovou sezonu

Vinařské obce na Hodonínsku startují burčákovou sezonu

Hodonín, 8. září 2012 (MEDIAFAX) - Na Hodonínsku, v jedné z nejtradičnějších vinařských oblastí republiky, odstartovala o víkendu burčáková sezona. Své vlastní slavnosti spojené s vínem pořádá okresní město, vinaři se ale sejdou nad skleničkou i v řadě jiných obcí, například ve Skoronicích nebo Čejči.

burcak-krystof-turek

 

Svátek vína propukne na Masarykově náměstí v Hodoníně dvě hodiny po poledni. "Tradiční kulturní akce nám připomíná vrchol vinařské sezony. Ta patří oslavě vinného moku s ochutnávkou vín a prodejem burčáku," řekl hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.

K burčáku budou lidem v Hodoníně vyhrávat cmbálky Demižón ze Strážnice a OliNa, představí se i folklorní soubor Dubina, dětská Duběnka a Poupata či Hodonínské mažoretky, pěvecký soubor Drmolice z Polešovic, folklorní soubor Kopaničiar z Myjavy nebo hudební spolek Ponožky pana Semtamťuka.

V Čejči, jen dvacet kilometrů od Hodonína, se v areálu Pod Búdama ve stejném čase uskuteční zarážení hory - tradiční obřad zakazující veřejnosti vstup do vinic před vinobraním zpestří mužský a ženský pěvecký soubor z Čejče, folklorní kroužek Pomněnka a cimbálová muzika Mládí. Vinné révě věnují víkend i ve Skoronicích. Po sobotní burčákové zábavě připravilo na neděli místní Kulturní a vlastivědné sdružení starobylé zvykoslovné vinobraní, sepsané v roce 1970 regionálním historikem a místním kronikářem Vojtěchem Holcmanem.

Kromě tradičních vinařských oblastí se burčáková sezona ohlásila i v Brně. Sobotní atrakcí se mají stát poprvé v historii Slavnosti vína, které se konají na Náměstí Slovenského národního povstání v Černých Polích. Kromě tradičních vinařských produktů z jižní Moravy tam mohou Brňané koupit zřejmě poprvé v sezoně opravdový burčák a třeba okusit i nevšední specialitu - burčákovou zmrzlinu.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci