Umístění: Kultura Folklor a vinařství Výroba růžového vína v Česku se za poslední čtyři roky ztrojnásobila

Výroba růžového vína v Česku se za poslední čtyři roky ztrojnásobila

Praha, 14. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Vinaři v České republice produkují stále více růžového vína, produkce moravských a českých růžových vín tak během čtyř let narostla více než trojnásobně. Vyplývá to ze statistik Svazu vinařů ČR o spotřebě modrých hroznů, které svaz zveřejnil ve čtvrtek.

Vinex-degustace250

 

Zatímco v roce 2006 se na výrobu růžových vín využilo asi šest procent modrých hroznů, v roce 2010 to bylo už 20 procent. Moravská a česká růžová vína tak jsou hitem posledních několika let.

Podíl na tom, že jejich produkce rok od roku stoupá, má také Vinařský fond ČR, který před třemi lety zavedl značku Růžové.cz. Jejím prostřednictvím následně zahájil masivní podporu tuzemských rosé. "Česká republika má skvělou geografickou polohu, díky které můžeme produkovat špičkové rosé. Naši vinaři jsou navíc velmi šikovní a dotahují evropskou špičku. Proto jsme se rozhodli podpořit výrobu růžových vín u nás a jsem nesmírně rád, že nyní mohu říci – daří se nám. Moravské a české rosé je rok od roku populárnější, jeho spotřeba se zvyšuje a co je nesmírně důležité, také kvalita našich růžových vín je na velmi dobré úrovni," prohlásil ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

V České republice tak podle člena Rady Vinařského fondu ČR Jiřího Horta už prakticky není vinařství, které by růžové víno nevyrábělo. "Zájem o rosé roste. Pro moravské i české vinaře se tak růžové víno stává stále zajímavějším obchodním artiklem," poznamenal Hort.

Filip Sušanka, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci