Umístění: Společnost Zajímavosti Zelofest aneb košt kysaného zelí

Zelofest aneb košt kysaného zelí

Pohořelice, 30. ledna 2010 (MEDIAFAX) - Výrobci domácího kysaného zelí se v sobotu opět sjedou do Pohořelic u Brna, aby tu poměřili své dovednosti v nakládání oblíbené pochoutky. Jejich um tu na již osmém ročníku akce s názvem Zelofest zhodnotí porota, která z přihlášených vzorků vybere ten nejlepší.

Poslat na email

 

Porotci zasednou v několika komisích, které budou zformovány teprve poté, co bude znám přesný počet soutěžních vzorků. "Výtvory" totiž bude možné do soutěže přihlásit ještě v den soutěže, a to od 10. do 14. hodiny. Pořadatelé přitom předpokládají, že komisí bude stejně jako loni pět, přičemž každá z nich bude sestávat z předsedy a dalších tří členů, kteří každý ze vzorků podrobí podrobnému zkoumání. "Hodnotí se vůně, vzhled, chuť a celkový dojem, přičemž v každé z těchto kategorií bude možné získat od 0 do 5 bodů. Tímto způsobem vzejdou z hodnocení každé komise dva nejlepší vzorky, které postoupí do dalšího kola. Tam už zasedne subkomise ve složení předsedů jednotlivých komisí a ta určí konečné pořadí," popsal způsob hodnocení mluvčí akce Miroslav Vaněk.

Akce, která se letos uskuteční již poosmé, vznikla z přátelského pošťuchování štamgastů pohořelické restaurace. "Jednoho večera jsme se začali dohadovat, kdo má doma jaké zelí. Následovalo logické "tak přines" a soutěž byla na světě. První košt jsme přitom uspořádali ještě u našeho stolu štamgastů a krčilo se na něm pouhých osm vzorků," vzpomíná Vaněk.

S dalšími ročníky se však počet přihlašovaných vzorků neustále zvyšoval a například loni se tak porotci museli popasovat se 163 vzorky. Rok 2009 byl současně rokem, kdy se přísnému zkoumání porotců podrobilo i několik vzorků ze zahraničí, neboť se objevilo i domácí zelí, které bylo vyrobeno v sousedním Rakousku.

Vzrůstající zájem o soutěž ze strany soutěžících i návštěvníků si přitom vyžádal také její postupné stěhování do stále větších prostor. Jeden stůl, na kterém byly vzorky vystaveny ještě při prvních koštech, už totiž nestačil a v roce 2005 musel být zaměněn za celý sál restaurace. Také ten však začal být pořadatelům malý. Soutěž se tak od loňského roku koná v sále radnice.

Spolu s popularitou koštu narůstá i zájem sponzorů, kteří autorům vítězných vzorků každoročně darují věcné ceny. Vítěz letošního ročníku se tak může těšit na krbová kamna v hodnotě dvaceti tisíc korun. Mezi cenami jsou však i poukázky na slevy u obchodníků či restauratérů.

Pořadatelé nezapomněli ani na doprovodný program. Návštěvníkům koštu tak zahraje cimbálová muzika Ponava pod vedením primáše Ivo Farkaše, na programu je i vystoupení dětského folklorního souboru Rozmarýnek. Kromě toho je připravena ochutnávka vín, či specialit z kysaného zelí. Podávat se bude i segedinský guláš, který bude k mání za symbolickou cenu.

Veronika Žižlavská

Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci