Umístění: Jižní Morava Ekonomika EG.D dokončila kompletní rekonstrukci rozvodny v Sokolnicích

EG.D dokončila kompletní rekonstrukci rozvodny v Sokolnicích

Sokolnice, 17. října 2023 – Zajistit ještě větší bezpečnost a spolehlivost dodávek elektrického proudu a umožnit další rozvoj distribuční soustavy nejen na Brněnsku pomůže kompletně zrekonstruovaná rozvodna 110 kV v Sokolnicích u Brna. Distribuční společnost EG.D, která patří do skupiny E.ON, investovala do úplné revitalizace 226 milionů korun a dokončila ji po pěti letech v polovině října.

egd sokolnice rozvodna

 

„Dokončení rekonstrukce rozvodny Sokolnice je pro nás klíčovým krokem, který má klíčový význam. Vzhledem k důležitosti této rozvodny musela její rekonstrukce proběhnout za plného provozu, čemuž jsme přizpůsobili i stavební plány. Nemuseli jsme tak rozvodnu odpojovat a nijak omezovat dodávky elektrické energie našim odběratelům. I přesto, že stavba začala ještě v době, kdy byl těžko predikovatelný aktuální nebývalý zájem o obnovitelné zdroje, je sokolnická rozvodna připravená na budoucí výzvy energetiky, která v současnosti prochází transformací," říká Pavel Čada, místopředseda představenstva distribuční společnosti EG.D.

Rozvodna 110 kV byla v Sokolnicích spuštěna v roce 1953. Nyní napájí polovinu oblasti města Brna, dále plně nebo částečně okresy Brno-venkov, Břeclav, Vyškov, Hodonín a Znojmo. Současně obstarává zálohu pro rezervní napájení jaderné elektrárny Dukovany i pro okolní oblasti, jež jsou napájené z dalších rozvoden. Technologie byla v Sokolnicích v některých případech původní a již neodpovídala nárokům na distribuční soustavu.

„Nebyla zde dostatečná kapacita transformátorů pro další rozvoj, projevila se omezená zkratová odolnost a uzemňovací soustava také byla před dosloužením. V rámci rekonstrukce jsme zvýšili provozuschopnost rozvodny a její zkratovou odolnost. Dále jsme vyměnili většinu dožívající technologie a v neposlední řadě zvýšili bezpečnost při zajišťování provozu,“ vypočítává Tomáš Žáček, vedoucí výstavby VVN společnosti EG.D.

Distribuční společnost plánuje v Sokolnicích v následujících letech ještě další práce. Do roku 2030 chce rozvodnu rozšířit o dvě vývodová pole a nainstalovat ve spolupráci s firmou ČEPS třetí transformátor. Zvýší se tak rezervovaný výkon rozvodny až na 665 MW pro další připojování obnovitelných zdrojů.

Kapacitu distribuční sítě posílí i nová transformovna v Brně
Do rozvoje, obnovy a modernizace své distribuční sítě investuje EG.D každoročně přes šest miliard korun na všech napěťových hladinách. Vzhledem k situaci s připojováním obnovitelných zdrojů společnost do roku 2030 navýšila finanční prostředky na posílení a smartifikaci distribuční sítě o více než osm miliard korun. Týká se to například kabelizace a automatizace sítí, modernizace vedení velmi vysokého, vysokého i nízkého napětí nebo výstavby nových rozvoden.

V únoru odstartovalo EG.D stavbu nové transformační stanice 110/22kV v centru Českých Budějovic, kdy si její výstavba včetně tříkilometrového přívodního kabelu vyžádá investice přes 300 milionů korun. Stavba podobné transformační stanice ve stejné hodnotě pak začala v září i v městské části Brně-sever. Zde na ulici Klusáčkova vyroste do roku 2025 úplně nová transformovna. Součástí realizace je i vybudování podzemního 110kV kabel o délce 2,5 kilometru. Nová transformovna přinese navýšení kapacity do severní části jihomoravské metropole a zároveň odlehčí transformovnám v brněnských lokalitách Husovice, Medlánky, Příkop a Špitálka.

Foto: archiv EG.D


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci