Umístění: Jižní Morava Ekonomika Letecký den při slavnostním otevření provozů Roscomac CZ a UPS

Letecký den při slavnostním otevření provozů Roscomac CZ a UPS

Brno, 1. listopadu 2010 - Při příležitosti slavnostního otevření provozů společností Roscomac CZ a UPS v nových halách v areálu LTC (Kaštanová 64, Brno) proběhl zábavný i poučný celodenní program. Jeho hlavní součástí byl letecký den za účasti špičkových českých letců.

Letecky1

 
Celá akce se konala pod záštitou hejtmana Jihomoravského Mgr. Michala Haška za účasti náměstka hejtmana Ivo Poláka a ředitele britské obchodní komory Richarda Robinsona. Společnosti Roscomac CZ a UPS zastupovali  Joe Martello (generální ředitel) a Pavel Adamovský (ředitel pro ČR) a zaměstnanci těchto firem.

Organizátor celé akce, společnost Leis, a.s., připravil program nejen pro dospělé. Od 10 hodin dopoledne se pro žáky základních škol Měšťanská (Brno – Tuřany) a Kociánka otevřely výrobní prostory firem Roscomac CZ a UPS. Děti také zavítaly do zvířecí zahrady s gepardy a soutěžili o vyhlídkové lety. Jejich účast byla oceněna sladkými odměnami. Školy od společnosti Leis, a.s. obdržely hodnotné dary.

Letecky4


Souběžně probíhal doprovodný program na letišti v Tuřanech. Zájemci se, po názorné letecké přípravě vedené profesionálním pilotem, mohli stát „piloty na zkoušku“. Prohlídku Brna z netradičního úhlu pohledu nabízel vyhlídkový let a pro odvážné byl připraven let se základními prvky akrobacie.

Slavnostní otevření a přestřižení symbolické pásky proběhlo krátce před 15. hodinou před novými budovami v areálu LTC na Kaštanové 64 v Brně. Slova se postupně ujali zástupci Jihomoravského kraje, ředitel britské obchodní komory, a představitelé zúčastněných společností. Popřáli novým provozům mnoho štěstí, vyzdvihli jedinečnost celého projektu, jeho vliv a přínos z hledisek zaměstnanosti či prestiže regionu.
Svou přítomností při přestřižení pásky spojil, po krátké exkurzi do obou provozů společností, programy v areálu LTC a na letišti v Tuřanech plukovník Emil Boček.
Ukázky letecké akrobacie kluzáku SWIFT S1S (pilotoval mistr světa Petr Biskup), proudového letounu L29 Delfín (s bývalým armádním pilotem Pavlem Veselým) a letadla SU 31 (s Martinem Šonkou – účastníkem Red Bull Air Race), zahájily program na letišti, kterého se zúčastnily desítky zájemců. Ti pozorovali přímo z letištní plochy, za komentáře trenéra české reprezentace v akrobatickém létání a hlavním rozhodčím v leteckých závodech Red Bull Air Race, jednotlivé letecké ukázky. Příroda jakoby chtěla znásobit krásné zážitky, a po pošmourném oblačném dnu, který v ranních hodinách postrašil dokonce přeháňkou s kroupami, vysvitlo slunce a umocnilo parádní vystoupení tří špičkových letců. Doplněním programu byla přistání dvou letadel mezinárodních leteckých společností.

Letecky3

Ve večerní části programu nechybělo vyhlášení vítězů dětských soutěží, kterým předal ceny pilot Martin Šonka a Ladislav Medek (pilot a hlavní organizátor akce, majitel společnosti Leis, a.s.). Při následném rautu s živou hudbou akce volně pokračovala. Účastníci diskutovali s plukovníkem … a využili možnosti získat knihu o letcích z Tuřan a Holásek s jeho věnováním nebo s piloty, kteří odpoledne předvedli akrobatická vystoupení. Byly promítnuty ukázky z vystoupení Martina Šonky na předních akrobatických závodech.

Návštěvníci získali netradiční zážitky, povědomí o historii letectví v Tuřanech a Holáskách, podívali se do zákulisí mezinárodně úspěšných firem. Celodenní program včetně letecké části se vydařil a jeho vrcholem bylo slavnostní podepsání Memoranda o založení Leteckého klubu Brno – Tuřany. Mezi signatáře patří plukovník Emil Boček, Martin Šonka, Ladislav Medek a další.


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci