Umístění: Jižní Morava Ekonomika SZPI: žádný melamin v asijských potravinách

SZPI: žádný melamin v asijských potravinách

Praha, 27. ledna 2010 (MEDIAFAX) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla do současné doby zhruba 400 kontrol potravin původem z Asie, které v jakékoli podobě obsahují mléčnou složku. Ve středu to uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová s tím, že škodlivý melamin neobjevili.

Poslat na email

 

Inspektoři SZPI podle mluvčí přitom odebrali v rámci kontrol 19 vzorků potravin, přičemž do současné doby jsou známy výsledky rozborů osmi z nich. „Ani v jednom případě se neprokázala přítomnost nebezpečného melaminu,“ podotýká Šmídtová. Mluvčí tak reagovala na informace, podle nichž se v poslední době na čínském trhu opět objevily mléčné produkty obsahující melamin, které v roce 2008 zavinily zdravotní problémy až 300 tisíců čínských dětí, přičemž nejméně šesti z nich způsobily smrt.

Podle Šmídtové se díky této kauze výrazně zpřísnily podmínky dovozu mléčných výrobků z Číny do EU, což minimalizuje rizika výskytu melaminu na evropském trhu. „Již od roku 2002 se nesmí do EU dovážet mléčné výrobky z Číny, což platí i pro sušené mléko. Zákaz dovozu se od roku 2008 rozšířil také na veškeré čínské potraviny, které obsahují mléčnou složku a jsou určené pro výživu kojenců a malých dětí. U každé dodávky potravin z Číny, které obsahovaly více než 15 procent mléčné složky nebo u nich obsah této složky nebylo možné zjistit, musely dozorové orgány odebrat vzorky a ověřovat případný obsah melaminu. Zároveň byl stanoven mezní limit na přítomnost melaminu v potravinách - 2,5 miligramu na kilogram potraviny,“ připomíná Šmídtová.

Rozhodnutí EU týkající se melaminu se od od září roku 2008 několikrát měnilo, podle mluvčí se ale většina změn opatření ještě zpřísňovala či rozšiřovala rozsah výrobků, které měly být ještě na hranicích vzorkovány. „Ochranná opatření jsou stále v platnosti, SZPI tedy dále pokračuje v kontrolách dovozu rizikových potravin v souladu s evropskými předpisy,“ zdůrazňuje Šmídtová.

V ČR se do současné doby vyskytl pouze jeden případ potraviny s nadlimitním obsahem melaminu. Šlo o bonbony White Rabbit, které však byly v době kontroly v březnu loňského roku již rozprodány. Do ČR bylo ale dovezeno pouze 20 balení tohoto výrobku.

Melamin obsahuje celkem 66 procent dusíku a do potravin se přidává proto, aby v nich maskoval nedostatek bílkovin. Melamin je sám o sobě v malých dávkách netoxický, v kombinaci s kyselinou kyanurovou ale vytváří ledvinové kameny, neboť s ní tvoří nerozpustnou sloučeninu. Podle názoru Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2008 nicméně není možné v současné době stanovit bezpečný limit obsahu melaminu v potravinách. WHO ale uvádí, že konzumace 0,2 miligramu na kilogram tělesné váhy by člověku neměla škodit.

Petr Havel

Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci