Umístění: Kultura Folklor a vinařství Festival otevřených sklepů přilákal tisícovku návštěvníků

Festival otevřených sklepů přilákal tisícovku návštěvníků

Brno, 31. července 2011 – Milovníci vína se o víkendu sjeli do Modrých hor. Celkem 35 Vinařů z Velkých Pavlovic, Bořetic, Kobylí, Němčiček a Vrbice jim nabídlo to nejlepší ze své produkce v rámci Festivalu otevřených sklepů. Bohatý program zajištěný Nadací Partnerství, která festival za podpory Vinařského fondu pořádá, nově nabídl i Festivalovou degustační akademii.

08-vino_sklep250

 

Většina z tisícovky návštěvníků se do sklepů vydala již v sobotu dopoledne. „Festival pro mě znamená příležitost potkat vinaře v jejich sklepech a poznat je trochu blíž," říká návštěvnice Marta z Ústí nad Labem. „Líbí se mi ten komornější charakter akce, kdy mám opravdu pocit, že jsem u vinaře na návštěvě. Člověk ochutná jejich vína a zároveň si vyslechne příjemné povídání, a to vše v klidu."

Od registračního místa v pavlovické sokolovně, mohli návštěvníci vyrazit buďto přímo k místním vinařům nebo využít autobusovou dopravu a přemístit se do některé z festivalových obcí. „Návštěvníci u nás oceňovali především Tramín, Pálavu a Rulandské modré klaret," vyjmenovává preferované odrůdy místní vinař Martin Zborovský. O tom, že návštěvníkům skutečně chutnalo, pak svědčily nedělní fronty na nákup vína. Na Vrbici se favoritem stal sklep Jiljího Herzána, kde mohli hosté ochutnat svěží Chardonnay a Tramín červený. Pozitivní ohlasy se nesly také směrem k vínům Leoše Horáka. Jan Stávek z Němčiček zase prováděl návštěvníky svou produkcí a k degustaci nabízel bílá vína, rosé a také sladší fortifikovaná vína.

Pozornost budila i novinka, Festivalová degustační akademie. „Pokud návštěvník absolvoval minimálně čtyři z pořadů degustační akademie a získal tak razítka do své karty, získává od nás pamětní certifikát, který mu zašleme poštou," vysvětluje tiskový mluvčí festivalu Martin Gillár.

Vedle toho připravili organizátoři festivalu i hudební produkce a řízené degustace. A to nejenom vín, ale také sýrů, klobásek, čokolád a dalších gourmetských speciality. Ve vinařství V&M Zborovský se podávalo gourmetské menu, které připravoval šéfkuchař vyhlášené brněnské restaurace La Bouchée, Michal Hájek. „Návštěvníci měli možnost sami si sestavit menu z připravené nabídky a ke každému z chodů byl připraven i vzorek vína. Tento koncept snoubení vína a jídla je pro návštěvníky velmi atraktivní, o čemž svědčí i to, že se všechny porce během dne vyprodaly," říká ředitel festivalu Juraj Flamik s povzdechem, že na něj se také nedostalo. „Byla to pro nás zajímavá zkušenost a myslím, že tento koncept zvedá kvalitu vinařské nabídky," doplňuje Zborovský.

Během dvoudenního programu si návštěvníci mohli zpříjemnit popíjení poslechem folku, šansonů i cimbálky. V kobylském Vinařství Bukovský vystoupila brněnská zpěvačka a herečka Hanka Holišová za doprovodu kláves, kytary a klarinetu a s houslemi se připojil i Antonín Bukovský, který odbíhal provázet návštěvníky svým sklepem. Před vrbickým sklepem Leoše Horáka zněla celý den harmonika, kterou večer vystřídal brněnský hudebník Ivo Cicvárek.

„Letní termín festivalu je pro návštěvníky trochu netradiční," říká Juraj Flamik s tím, že jej návštěvnost i organizace festivalu příjemně překvapily. Ani sychravé počasí totiž milovníky vína neodradilo a spokojeni tak mohou být i místní vinaři. Už nyní se připravuje Svatomartinský Festival otevřených sklepů, který se uskuteční 19. a 20. listopadu na Znojemsku.

(red)


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci