Umístění: Kultura Folklor a vinařství Naši vinaři opět sklízeli ocenění na soutěži vín AWC Vienna

Naši vinaři opět sklízeli ocenění na soutěži vín AWC Vienna

Brno, 13. října 2011 - Moravští a čeští vinaři zaznamenali další z řady mimořádných úspěchů na mezinárodním poli, když na největší světovoé soutěži vín AWC Vienna 2011 získali ocenění pro 241 z 292 soutěžících vín. Soutěž se letos konala již poosmé v rakouské metropoli. Účast našich vinařů proběhla opět za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra.

Sklenicky-nalevani-KT-2

 

„Přes osmdesát procent moravských a českých vín prezentovaných na soutěži bylo porotou oceněno, což jen dokládá vysokou úroveň našeho vinařství a kvalitu našich vín. Moravští a čeští vinaři se na zahraničních soutěžích prosazují už poměrně pravidelně, ale aby byl zlatou či stříbrnou medailí oceněn tak vysoký počet vín, to se nestává každý den. Znamená to velké vyznamenání nejen pro jejich konkrétní výrobce, ale i pro moravské a české vinařství jako celek,“ komentuje ředitel Národního vinařského centra, Ing. Pavel Krška.

Z Vídně si tak vinaři odvážejí 31 zlatých, 119 stříbrných a 79 čestných ocenění Seal of Approval, což je jakýsi ekvivalent bronzových medailí.

“Je to skutečně velký úspěch, protože AWC Vienna se mezi prestižními zahraničními soutěžemi vyznačuje nejen obrovských počtem soutěžních vzorků, tedy velkou konkurencí, ale také poměrně přísným hodnocením. Zlatou medaili získá víno jen s hodnocením vyšším než 90 bodů ze 100,“ dodává ing. Pavel Krška.

Jednou z nejúspěšnějších tuzemských firem se stalo rodinné Vinařství u Kapličky, které získalo 4 zlaté a 5 stříbrných medailí. Mezi další firmy, jejichž vzorky se umístily na nejvyšších pozicích, patří LIVI spol. s.r.o., Vinařství Cech či ZNOVÍN ZNOJMO a.s.

Hodnocení základního kola se konalo ve Vyšší vinařské škole v Klosterneuburgu. Finální hodnocení – „Master Tasting“ – proběhlo v kasematech vídeňského paláce Coburg, jehož reprezentativní prostory skvěle doplnily vysokou úroveň soutěže. Do poroty zasedli odborníci z řad enologů, sommelierů, obchodníků a novinářů.


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci