Umístění: Kultura Folklor a vinařství Nejlepší čeští šéfkuchaři se sjeli do Mikulova na Gourmet festival 2018

Nejlepší čeští šéfkuchaři se sjeli do Mikulova na Gourmet festival 2018

Mikulov gourmet festival 2018 600x400Mikulov, 7. řervna 2018 – První červnový víkend se v Mikulově sešli všichni gurmáni a milovníci jídla, konal se tu totiž 9. ročník Gourmet festivalu. Návštěvníci mohli ochutnat i menu od předního českého kuchaře Miroslava Husáka, který vařil pro královnu Alžbětu nebo Madeleine Albrightovou. Do festivalu, který probíhal od 1. do 3. června se letos zapojilo 7 restaurací z vinařského kraje a letošním tématem byl Leopold Ignác z Ditrichštejna.

Mikulov Gourmet festival 2018 přichystal nejrůznější degustační menu a speciality šéfkuchařů v sedmi mikulovských hotelech a restauracích. Mezi nimi byl i významný šéfkuchař Miroslav Husák, kterému sekundoval David Roztočil, šéfkuchař hotelu Volarik a irské restaurace Ohara. Spolu vařili v hotelu Volarik a pro příchozí přichystali předkrm, hlavní chod i dezert. Husák se může pochlubit připravováním pokrmů nejen pro královnu Alžebětu, Madeleine Albrightovou, ale také pro papeže Benedikta XVI. a české prezidenty.

Šéfkuchaři z festivalu při přípravě menu vycházeli z kavalírské cesty Leopolda Ignáce z Ditrichštejna a inspirovali se ve francouzskou a italskou kuchyní přelomu 17. a 18. století. Miroslav Husák tedy připravil králíka jako předkrm, který se pojí s francouzskou kuchyní a dále vepřová líčka jako hlavní chod a mrkvanec jako dezert.

„Kromě zadání se vždy při sestavování menu držím i regionálnosti. Mrkvanec je klasika, která se v našich zemích dělá od nepaměti, dost možná ho ochutnal i samotný Leopold Ignác,“ vysvětlil svoji volbu Husák, který se svým týmem menu připravoval už od středy.

Při přípravě pokrmů mu na Gourmet festivalu sekundoval šéfkuchař David Roztočil z hotelu Volarik. Před sedmnácti lety ho vzal otec na Moravu a od té doby si ji zamiloval. „Líbí se mi tu úrodnost kraje a vstřícnost lidí, takže když přišla nabídka práce na Moravě neváhal jsem ani minutu. Celkově je tu jiná kultura a ctí se tu tradice, což mne při práci mnohdy inspiruje a lépe se mi pak tvoří pokrmy, které vždy obsahují lokální dodavatele,“ uvedl Roztočil. Dodal, že nejraději vaří z přírodních surovin a na ohni, takže v každém jeho jídelním lístku mohou zákazníci najít přípravu uzením či grilováním.

Gourmet festival v Mikulově si nenechal ujít ani Mike Volařík, předseda představenstva společnosti Volarik Capital, pod kterou spadá hotel Volarik i irská restaurace Ohara. „Tento festival je nejen přínosem pro hotely, ale i pro město Mikulov. Styl festivalu, tedy lepší gastro, má podobnou strategii s hotelem Volarik. Vyšší úroveň ubytování a špičková gastronomie,“ řekl Mike Volařík. „Mikulov gourmet festival připravil opravdu paletu chutí. Degustační menu jsme tak mohli vyzkoušet na několika místech a stálo to opravdu za to,“ dodal Volařík, který si festival přišel užít s celou svojí rodinou.


Inzerce