Popice, 11. února 2015 – Vinaře a milovníky vína letos čeká již sedmý ročník akce Tour de Sklep. Popické sklípky uvítají návštěvníky k ochutnávce a degustaci 21. února.
Na Hustopečsku bude v únoru zahájena vinařská sezóna. Sklípky se otevřou k degustaci pro desítky lidí. Vzhledem ke stoupající návštěvnosti akce v posledních letech organizátoři doporučují včas se registrovat. Nově nabízejí i registraci v elektronické podobě na webových stránkách akce.
V ceně vstupenky (350kč) návštěvníci získají skleničku, nosičku, plánek, propisku a kupon na odběr vína v hodnotě padesát korun. I letos startuje pouť po sklípcích v poledne a končí v sedm večer. Účast přislíbilo čtrnáct vinařů.
Vinaři se mohou díky omezené kapacitě naplno věnovat svým zákazníkům a poradit jim s výběrem vína. „Na Tour de Sklep jezdí řada zkušených vinařů, a někteří z nich se pravidelně účastní prestižních akcí i v zahraničí. Výměna zkušeností je pro vinaře základem jeho práce,“ řekl vinař Pavel Koláček, který se akce účastní.
Jak správně degustovat? Poradí vinař Pavel Koláček.
„Začneme pohledem. Víno nesmí být zakalené nebo mít nepříjemný vzhled, mělo by mít pěknou barvu. Pak posoudíme vůni – buket, jak se říká mezi vinaři –, což je asi to nejdůležitější. Jemně zakroužíme skleničkou a přivoníme si. A opět by vůně měla být hlavně příjemná. Chuť posoudíme jemným douškem v ústech, říká se tomu poválení na jazyku, a pak víno polkneme, nebo při ochutnávce většího množství vzorků vyplivneme do příslušné nádoby. Mezi další ochutnávkou je dobré pro lepší chuť zakousnout suché pečivo nebo si dopřát hlt čisté vody. Pro člověka, který přijede ochutnat, a případně si i odvézt víno domů, je nejdůležitější, aby mu ve všech směrech vyhovovalo. Jemné odstíny v chuti nebo barvě může nechat na odbornících. Nabízená vína byla ochutnána zkušenými vinaři, a tak by se nemělo stát, že bude ve vzorcích víno vyloženě „nepitelné“. A jako vždy platí, že co chutná jednomu, nemusí chutnat jiným.“