Umístění: Kultura Folklor a vinařství Už za tři týdny ochutnáme letošní Svatomartinská vína

Už za tři týdny ochutnáme letošní Svatomartinská vína

Brno, 20. října 2020 – Už za necelý měsíc se začnou po celé zemi otevírat první láhve vín ročníku 2020, tedy Svatomartinského vína. Vinaři začnou prodávat Svatomartinská vína 11. 11. od 11 hodin. S ohledem na vývoj epidemie a vládní opatření omezující akce pro veřejnost a provoz restaurací a vináren může být letos Svatomartinského o něco méně než obvyklých cca 2 000 000 prodaných lahví. Pokud se situace nezlepší a restaurace zůstanou uzavřené i po 11. 11., dodají vinaři na trh cca o 25 % méně Svatomartinských vín ročníku 2020. Kvalita vína bude jako každý rok zaručena.

1603108594-svmilustracni-foto5 svatomartinske vino

 

Počínaje 11. hodinou 11. listopadu začínají každý rok zhruba dva týdny oslav svatého Martina. Tradičně se největšího zájmu veřejnosti těší vinařské akce probíhající po celé zemi a restaurace podávající nejen víno, ale také svatomartinské menu, zejména pak nejrůznější úpravy husího masa. To se letos výrazně změní.

„Popularitě Svatomartinských vín v minulých letech odpovídala i bohatá nabídka originálních akcí konaných napříč celou republikou. S ohledem na zpřísněná opatření se v letošním roce nebude konat tradiční Svatomartinský košt v Brně a dojde i k rušení ostatních svatomartinských slavností. Provoz restaurací bude v nejlepším případě výrazně omezen,“ sdělil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům a dodal: „Říká se, že veselá mysl je půl zdraví, a proto bychom si ani za současné situace neměli nechat svatomartinský přípitek vzít. Moravská a česká vína patří k hezkým chvílím v našich životech a nejinak tomu bude i letos a se Svatomartinským vínem. Hezké chvíle se ale dají jednoduše zažít i doma. Víno si můžeme objednat prostřednictvím e-shopů našich vinařů nebo koupit v obchodech, jídlo pak třeba prostřednictvím donáškových služeb. Tento způsob oslavy svatého Martina je nejenom bezpečný, ale zároveň poslouží jako podpora našim vinařů a restauratérů, kteří teď věrnost svých zákazníků potřebují.“

Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost nosit známku Svatomartinské 2020. Při bodování musí proto víno získat 80 bodů z celkových 100 bodů. Hodnotí se čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 22. a 30. října. Po 30. říjnu tak budeme přesně vědět, jaká vína, a od kterých vinařů se budou pyšnit značkou Svatomartinské 2020. Tak jako každoročně se dá odhadovat nejvyšší zastoupení bílých Svatomartinských vín (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu cca 50 %, následovat budou růžová (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) a červená vína (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) po 25 %.

Hrozny pro Svatomartinská vína vinaři sklízejí od poloviny září. „Z dlouhodobého hlediska se letošní ročník jeví jako normální, ale oproti minulým letům, kdy byly průměrné teploty o min. 2 stupně vyšší a réva tedy dozrávala dříve, jsme o dva až tři týdny pozadu. Vinaři tak mají vzhledem ke sklizni kratší čas na výrobu. Se Svatomartinskými víny mají ale dlouholeté zkušenosti, a tak si bez problémů s letošními podmínkami poradí,“ vysvětlil Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra. Svatomartinského vína bude letos sice méně než loni, o nějakých 300 tisíc lahví, tedy kolem 2 milionů, dá se ale čekat, že víno bude velmi kvalitní.

„Lze předpokládat, že letošní svatomartinská vína budou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru s alkoholem do 12,5 %. Budou vynikat svojí svěžestí, díky pikantním kyselinkám, což je velmi žádoucí hlavně u odrůd jako je Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, které právě v horkých letech kyselinku příliš nemají. U růžových vín bude charakter velmi podobný jako u bílých vín, tzn. bude v nich dominovat ovocnost a svěžest. Co se týče červených vín, tak ta s ohledem na kratší dobu na jejich výrobu budou hodně svěží, mladistvá a živá, tedy v mnoha ohledech výrazně jiná než vyzrálá vína straších ročníků,“ přiblížil hlavní charakteristiku letošního ročníku Marek Babisz.


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci