Ve 14.00 bude vinobraní slavnostně zahájeno na Masarykově náměstí, kde je umístěna hlavní tribuna. Současně budou otevřeny dobře zásobené mázhauzy historických domů. Odpolední hudební program zde načne Vojenský umělecký soubor Ondráš, po němž následuje bigbít Vladimíra Mišíka, slovenští Polemic a historická hudba v podání skupiny Lucrezia Borgia. O půl deváté na hlavní pódium dorazí slavnostní průvod v čele s Janem Lucemburským. Ten spolu s ostatními historickými aktéry reprodukuje, co že se to roku 1327 ve Znojmě událo. Před desátou hodinou dostanou prostor populární Chinaski. Programem diváky a posluchače provede moderátor Daniel Čech.
Na Horním náměstí dostanou prostor především regionální umělci, kteří předvedou místní folklór, zahrají country, dechovku, cimbálovku a večer také pravověrný rock. Václavské náměstí, Mikulášské náměstí a Slepičí trh jsou zasvěceny středověku, k němuž patří lyrické tóny hudebníků, divadelní umění, všemožná klání i napínavé kejklířské kousky.
Kolbiště v Horním parku ožije v 16.00 v režii Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci. Její rytíři se zde na svých koních utkají v nefalšovaném jezdeckém turnaji. Zápolit se bude i v Hradebním příkopu. Účastníky však budou sami hosté usilující o titul „Mistra cechů“. Na zdolání jednotlivých disciplín mají čas od zahájení vinobraní až do sedmé hodiny večerní.
Ve stejné době bude ve Znojemském hradě u rotundy sv. Kateřiny probíhat degustace vín VOC Znojmo. Znalci vědí, že se mohou těšit na Ryzlink rýnský, Sauvignon a Veltlínské zelené.
Zlatým hřebem dne však bude již zmíněný slavnostní historický průvod, který vyrazí z Pražské ulice a projde středem města mezi osmou a půl devátou hodinou večerní. Kromě Jana Lucemburského bude k vidění jeho sličná choť Eliška Přemyslovna, bůh vína a dobré nálady Bakchus, městští konšelé a mnoho dalších účastníků, oděných v dobový šat v hodnotě bezmála dva miliony korun. Celkový počet účinkujících činí čtyři sta a 35 koní.
To je však jen výčet toho nejzajímavějšího, neboť ve městě číhá historie, kultura, zábava a vinařské a kulinářské zážitky doslova na každém kroku.
(red)