Umístění: Kultura Folklor a vinařství Znojemské historické vinobraní nabídne i středověkou gastronomii

Znojemské historické vinobraní nabídne i středověkou gastronomii

Znojmo, 10. září 2012 - Již dvaadvacátý ročník Znojemského historického vinobraní se uskuteční 14. a 15. září. V České republice jde o největší slavnost vína. Ta je ve Znojmě každoročně propojena s bohatým kulturním programem a jako tradičně také s historií města.

znojemske-historicke-vinobrani

 
A právě historii je letos věnováno enormní úsilí. Cílem totiž není historii ukázat, ale nechat ožít. Vedle velkolepých dobových představení se akcentuje duch místa stojící na středověkém urbanismu a architektuře a podpořený živoucími reáliemi středověkých tržišť a mázhauzů, dobovými kostýmy a v neposlední řadě také gastronomií po vzoru moravského středověkého města.

Takřka sedm století historického vývoje razantně proměnilo český a moravský jídelníček. Jeho základem byly ve 14. století placky a kaše, které se připravovaly převážně z pšeničné mouky. Placky se pekly takřka v každé domácnosti. Chuťově byly velmi variabilní, neboť je bylo možné připravit na sladko i slano. Sůl byla ve středověku strategickým artiklem, který zásadním způsobem ovlivňoval trasy obchodních cest. Ty pak zásobovaly také české země. Přestože se v okolí netěžila, byla i ve Znojmě dostupná. U sladké verze pšeničných placek se rovněž nepoužíval dnes běžný, ale tehdy neznámý cukr, ani známý, jenže nedostatkový med, nýbrž sušené ovoce. Produkce ovoce má i dnes na Znojemsku díky teplému podnebí dobré podmínky.

O skutečně autentickou zážitkovou kuchyni se bude ve Znojmě mezi jinými starat paní Magdaléna Horká, která se výrobě středověkých pokrmů věnuje již řadu let. „Dřívější stravování bylo mnohem zdravější, než je to současné. Lidé neznali konzervanty ani éčka a vše bylo na přírodní bázi. Dnes bychom tomu řekli bio. Dříve lidé dokázali z přírody použít téměř vše, výjimkou není ani kaše ze žaludů nebo zpracování všech vnitřností zvířete,“ vysvětluje paní Horká.

Návštěvník Znojemského historické vinobraní tak bude mít možnost ochutnat nebo se dokonce stravovat jako lidé, kteří neměli ani ponětí o bramborách pěstovaných v Americe či o průmyslové výrobě cukru, měli jen omezené možnosti chovu dobytka a sběru medu, neznali genetické ani chemické prostředky k posilování produkce potravin.

Nabídka gastronomických zážitků bude samozřejmě mnohem širší, od dobové po současnou kuchyni. O tom svědčí rekordní počet 2222 mázhauzů a stánků. Právě mázhauzy, jakožto součásti měšťanských domů, jsou dalším důležitým prvkem dobového pohostinství. V těchto prostorách se stravovali a občerstvovali někdejší měšťané a stejná příležitost se exkluzivně dostává i návštěvníkům letošního Znojemského historického vinobraní.

Středověká gastronomie je součástí historického scénáře tradiční znojemské vinařské slavnosti, jehož hlavním motivem je slavnostní návštěva krále Jana Lucemburského s manželkou Eliškou Přemyslovnou a celou družinou v královském městě Znojmě. Tato událost se stala roku 1327 a jako každoročně i letos ji v obou dnech připomenou velkolepé průvody městem a představení na hlavním pódiu.

Panovník se však Znojmu věnoval již dříve. Svědčí o tom smlouva z Bacharachu z roku 1326, která tomuto královskému městu zajistila privilegia obchodu se solí a vínem. V této době mohlo jít typicky o Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Neuburské a Veltlínské zelené. Posledně jmenovaná odrůda zpracovávaná znojemskými vinaři setrvala v oblibě panovníků českých zemí po dlouhá staletí. Toto víno bylo ještě v 19. století jedním z nejoblíbenějších nápojů habsburského císařského dvora. A spolu s dalšími místními tradičními víny bude těšit hosty znojemského vinobraní.

O Znojemském historickém vinobraní 2012

ZHV 2012 je dalším ročníkem tradičních historických vinobraní konaných v královském městě Znojmě. Jde o propojení ústřední slavnosti vinařského roku, historie města Znojma, jeho starobylé památkové zóny s četnými skvosty středověké architektury a kulturního vyžití všeho druhu, včetně vystoupení moderních hudebních hvězd. Tradičně hostí více než 80 tisíc návštěvníků. V roce 2012 bude ZHV probíhat ve dnech 14. a 15. září.

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci