Znojmo, 4. dubna 2011 - Věděli jste, jaká jídla běžně jedli naši předkové? Co patřilo na stůl každý den a co naopak pouze na slavnostní tabuli? Pokud ne, odpověď vám pomůže nalézt netradiční výstava s názvem „Co se jedlo na Znojemsku“, která je zpřístupněna v prostorách minoritského kláštera ve Znojmě.
„Jejím cílem je zmapovat stravovací návyky obyvatelstva znojemského regionu. Přestože se návštěvník dozví i něco málo o kuchyni měšťanů a aristokratů, výstava je ve své podstatě zaměřena spíše na vesnické české obyvatelstvo a jeho jídelníček v 19. a na počátku 20. století,“ říká Ivo Žák z Jihomoravského muzea ve Znojmě.
Mezi exponáty naleznete především dobové kuchyňské náčiní i pomocníky hospodyněk – předchůdce dnešních elektrických přístrojů, či soubor textilií používaných v kuchyni. „Návštěvníci se dozví o běžných pokrmech z mouky i brambor, živočišné produkci domácností, úloze mléka, využití ovoce a zeleniny a pro zajímavost se seznámíme také s pochoutkami o posvíceních a dalších významných okamžicích v hospodářském roce na znojemské vesnické usedlosti,“ dodává Žák s tím, že pokud by i toto bylo málo, jedna z vitrín je věnována také doplňkům, které poskytovala zdejší kuchyni okolní příroda.
„Možná nejen pro děti bude lákadlem část výstavy věnovaná kávě a sladkostem. Vše je navíc doplněno texty i návody, jaký pamlsek si třeba po vzoru předků připravit ze sušených švestek, brambor a zelí, když nám zrovna dojdou nápady, co zase uvařit na sobotní oběd. A co je možná nejzajímavější a nejdůležitější zjištění? Jedlo se u nás mnohem zdravěji, méně se mastilo a každé roční období mělo svůj specifický jídelníček závislý na tom, co zrovna poskytovala domácnost,“ uzavírá Žák. Výstava je přístupná až do 25. května.
Kryštof Turek, ilustrační foto: Jihomoravské muzeum ve Znojmě